Cine nu si-l aminteste pe celebrul personaj animat, Popeye Marinarul, cel care manca spanac si capata forte supranaturale? Ei bine, in aceasta poveste exista si un sambure de adevar. Crud, fiert sau la cuptor, spanacul este unul dinte cele mai sanatoase alimente, ce poate fi gatit in foarte multe feluri.
Spanacul face parte din
familia chenopodiaceelor si este originar din Iran. In Europa, a patruns in
jurul anului 1200 d.H. Nu exista prea multe date in ceea ce priveste istoria
spanacului. Totusi, unele surse arata ca spanacul era folosit inca din
Antichitate ca remediu natural pentru curatarea si regenerarea sistemului
digestiv. Principalele tipuri de spanac sunt Virofly si Matador. Primul este un
soi ce se culege la patruzeci de zile de la semanare, iar cel de-al doilea este
mai rezistent la frig si se culege mai tarziu.
Cum il gatim?
Spanacul apare primavara si
toamna. Inainte de a-l gati, trebuie spalat foarte bine deoarece e plin de pamant. Cel mai indicat ar fi sa consumi frunzele crude, in salate,
deoarece prin gatire isi pierd din proprietatile nutritive. Si spanacul gatit
este foarte sanatos, iar preparatele pe baza de spanac sunt absolut delicioase
daca stii cum sa le asezonezi. Spanacul fiert este o garnitura excelenta pentru
friptura. Vegetarienii si nu numai, pot opta pentru mancaruri pe baza de
spanac, ou si ciuperci. In estul Europei, spanacul se gateste cu smantana si
unt. Un alt preparat gustos este placinta cu spanac si branza dulce.
Cum il conservam?
Spanacul este o leguma
destul de pretentioasa deoarece se vestejeste repede. Atunci cand cumperi
spanac, trebuie sa ai grija ca frunzele sa aiba o culoare verde inchis si sa nu
fie innegrite pe margini. Daca doresti sa-l conservi, inlatura coditele, fierbe-l
si da-l prin masina de tocat pentru a obtine un piure. Pune-l in borcane, iar pentru
o mai buna conservare poti adauga si o aspirina. Spanacul se mai poate conserva
si dupa alte metode. Una dintre ele consta in uscarea si introducerea lui in
borcane, care se inchid ermetic si se pastreaza intr-un loc racoros.
Spanacul si sanatatea
Spanacul contine un aport
mare de potasiu, calciu si fier. Medicii recomanda ca in alimentatia zilnica a
varstnicilor si a copiilor, sa fie introduse salatele proaspete cu spanac. Deoarece
contine mult calciu, spanacul este un excelent remediu impotriva osteoporozei. De
asemenea, este un bun depurativ si detoxifiant. In combinatie cu uleiul de masline,
contribuie la eliminarea toxinelor. Cei care sufera de boli renale trebuie sa
evite consumul de spanac deoarece este bogat in saruri ale acidului oxalic si
poate produce formarea pietrelor la rinichi.