• Sanatate in cinci culori

    Sanatate in cinci culori

    Vara se apropie cu pasi repezi si se anunta ca si anul trecut, extrem de calduroasa. Ce avem de facut? In primul rand sa ne asiguram ca ne hidratam cum trebuie. Pe langa cei doi litri de apa absolut necesari, trebuie sa mancam cat mai multe fructe si legume. Ne hidrateaza organismul si contin, in acelasi timp, vitamine, minerale, fibre si alti nutrienti esentiali pentru o buna functionare a organismului. Ai tot auzit de diete pe baza de fruce si legume incat te-ai si saturat? Joaca-te cu ele! Consuma-le pe culori si vei vedea cum in joaca, te mentii sanatoasa. Potrivit nutritionistilor, trebuie sa consumam zilnic cel putin cinci portii de fructe si legume de diverse culori.


    Alb, cafeniu si maro
    Fructele si legumele care au aceste culori contin polifenoli, substante care pot reduce riscul aparitiei bolilor de inima. Consumul lor ne ajuta si la mentinerea nivelului colesterolului in limite normale, precum si la riscul aparitiei cancerului. Specialistii recomanda zilnic consumul zilnic de fructe si legume albe precum: mere, banane, stafide, conopida, usturoi, etc.

    Galben si portocaliu:
    Fructele si legumele de culoare galbena sau portocalie contin substante antioxidante precum vitamina C, caroteni si flavonoide. Consumandu-le, poti reduce riscul aparitiei cancerului si a bolilor cardio-vasculare. De asemnea,  acestea intaresc sistemul imunitar. Din aceasta gama fac parte: portocalele, grapefruitul, lamaia, ananasul, morcovul, dovleacul etc.

    Rosu
    Fructele si legumele rosii contin licopen, care poate reduce riscul aparitiei cancerului de prostata, si antociani care mentin vasele sangvine intr-o forma excelenta. Consumandu-le veti avea o inima sanatoasa si memorie buna. Specialistii recomanda ciresele, capsunile, zmeura, gogosarii, rosiile etc.

    Verde
    Consumand fructe si legume verzi veti aduce organismului un plus de indoli si luteina, substante ce imbunatatesc vederea si mentin oasele si dintii sanatosi. Printre acestea se numara: strugurii verzi, kiwi, merele verzi, perele verzi, castravetii, salata etc.

    Albastru/violet
    Fructele si legumele de culoare albastra sau violet contin fenoli si antociani (substante antioxidante), cunoscute pentru efectele anti-imbatranire. Consumul lor influenteaza benefic memoria, tractul urinar si previne riscul aparitiei cancerului. Din lista fructelor si legumelor de culoare albastra sau violet fac parte: afinele, murele, coacazele, prunele, strugurii negrii, sfecla, vinetele etc.

    Recomandari:
    Incearca retete noi in care sa combini diferite culori! Savureaza si bucura-te din plin de fiecare portie de legume si fructe diferit colorate!
  • Articole similare