Vara se apropie cu pasi repezi si se anunta ca si anul trecut, extrem de calduroasa. Ce avem de facut? In primul rand sa ne asiguram ca ne hidratam cum trebuie. Pe langa cei doi litri de apa absolut necesari, trebuie sa mancam cat mai multe fructe si legume. Ne hidrateaza organismul si contin, in acelasi timp, vitamine, minerale, fibre si alti nutrienti esentiali pentru o buna functionare a organismului. Ai tot auzit de diete pe baza de fruce si legume incat te-ai si saturat? Joaca-te cu ele! Consuma-le pe culori si vei vedea cum in joaca, te mentii sanatoasa. Potrivit nutritionistilor, trebuie sa consumam zilnic cel putin cinci portii de fructe si legume de diverse culori.
Alb, cafeniu si maro
Fructele si legumele care
au aceste culori contin polifenoli, substante care pot reduce riscul aparitiei
bolilor de inima. Consumul lor ne ajuta si la mentinerea nivelului
colesterolului in limite normale, precum si la riscul aparitiei cancerului.
Specialistii recomanda zilnic consumul zilnic de fructe si legume albe precum: mere,
banane, stafide, conopida, usturoi, etc.
Galben si portocaliu:
Fructele si legumele de
culoare galbena sau portocalie contin substante antioxidante precum vitamina C,
caroteni si flavonoide. Consumandu-le, poti reduce riscul aparitiei
cancerului si a bolilor cardio-vasculare. De asemnea, acestea intaresc sistemul
imunitar. Din aceasta gama fac parte: portocalele, grapefruitul, lamaia, ananasul,
morcovul, dovleacul etc.
Rosu
Fructele si legumele rosii contin licopen, care poate reduce riscul aparitiei cancerului de
prostata, si antociani care mentin vasele sangvine intr-o forma excelenta.
Consumandu-le veti avea o inima sanatoasa si memorie buna. Specialistii
recomanda ciresele, capsunile, zmeura, gogosarii, rosiile etc.
Verde
Consumand fructe si
legume verzi veti aduce organismului un plus de indoli si luteina, substante ce
imbunatatesc vederea si mentin oasele si dintii sanatosi. Printre acestea se
numara: strugurii verzi, kiwi, merele verzi, perele verzi, castravetii, salata
etc.
Albastru/violet
Fructele si legumele de
culoare albastra sau violet contin fenoli si antociani (substante antioxidante), cunoscute
pentru efectele anti-imbatranire. Consumul lor influenteaza benefic memoria,
tractul urinar si previne riscul aparitiei cancerului. Din lista fructelor si
legumelor de culoare albastra sau violet fac parte: afinele, murele, coacazele, prunele,
strugurii negrii, sfecla, vinetele etc.
Recomandari:
Incearca retete noi in
care sa combini diferite culori! Savureaza si bucura-te
din plin de fiecare portie de legume si fructe diferit colorate!