• Ce stim despre portocale?

    Ce stim despre portocale?

    Mere de aur sau portocale Mitologia greaca spune ca a  unsprezecea munca a lui Hercule era culesul merelor de aur din Gradina Hesperidelor. Celebrele mere apartineau Herei, sotia lui Zeus,  care le dusese in Gradina Hesperidelor si pusese un balaur urias cu o suta de capete sa le pazeasca. Si te vei intreba ce legatura ar fi intre mere si portocale... Ei bine, multe legende spun ca merele din Gradina Hesperidelor nu erau altceva decat portocalele de azi, unele dintre cele mai sanatoase fructe si bogate in vitamine.

    Portocalele sunt fructele unui arbore de dimensiuni mici – portocalul, care face parte din grupa citricelor si se cultiva in tarile mediteraneene si alte regiuni calduroase. Florile sale sunt albe si parfumate, iar fructele au o forma sferica, sunt aromate, zemoase si sunt invelite intr-o coaja de culoare galbena-rosiatica. Potrivit istoricilor, primii care au descoperit calitatile fructelor produse de acest arbore au fost chinezii, cu aproximativ 2.000 i.e.n. Potrivit legendelor grecesti, „merele de aur” din gradina Hesperidelor nu erau altceva decat portocalele de astazi. Portocala pe care o consumam astazi a fost introdusa in Europa de abia in secolul al XV-lea de catre negustorii genovezi si portughezi. Tot ei au fost cei care au introdus-o si in America. Daca pana la inceputul secolului XX, portocalele erau niste fructe rare, care se daruiau copiilor in perioada Craciunului, acum acestea se pot gasi la tot pasul si reprezinta o adevarata comoara de vitamine. In lume, exista mai multe tipuri de portocale, dintre care care mai cunoscute sunt: portocala normala numita citrus sinensis, portocala rosie care are coaja, pulpa si sucul de culoare rosie si portocala amara, reprezentand fructul portocalului salbatic.

    Ce stim despre portocale?


    Ce portocale cumparam si cum le conservam

    Portocalele trebuie sa fie tari, grele si sa nu prezinte parti moi sau pete negre. Culoarea acestora trebuie sa fie lucioasa. Puteti pastra o portocala la temperatura camerei timp de o saptamana, dar daca doriti sa tina mai mult, o puteti introduce la frigider. De asemenea, sucul si coaja de portocala se pot congela. Conservati portocalele in frigider sau in locuri racoroase.

    Ce stim despre portocale?


    Cum o gatim

    Folosirea portocalelor in alimentatie este foarte variata pentru ca acestea se pot consuma in starea lor naturala, se pot gati sau se pot transforma in diverse bauturi. Din portocale puteti face marmelada sau tot felul de dulceturi si jeleuri, folosind atat coaja, cat si pulpa acestora.
    Portocale se folosesc in salate de fructe, sufleuri, tarte, clatite, inghetata, serbet sau punch.
    De asemenea, portocala va da un plus de savoare si aroma diverselor preparate. Poate fi un ingrediente ideal in sosuri, preparate cu legume, salate cu orez, pui, rata, vita, porc peste sau fructe de mare. Portocalele rosii se folosesc deseori pentru decor pentru ca sunt colorate iar apa de flori de portocal aromatizeaza clatitele, tartele, siropurile si produsele de patiserie. Pe langa uzul sau in bucatarie, din portocala se extrag esente care se folosesc in industria cosmetica sau in farmacie. 

    Ce stim despre portocale?

  • Articole similare