Mere de aur sau portocale Mitologia greaca spune ca a unsprezecea munca a lui Hercule era culesul merelor de aur din Gradina Hesperidelor. Celebrele mere apartineau Herei, sotia lui Zeus, care le dusese in Gradina Hesperidelor si pusese un balaur urias cu o suta de capete sa le pazeasca. Si te vei intreba ce legatura ar fi intre mere si portocale... Ei bine, multe legende spun ca merele din Gradina Hesperidelor nu erau altceva decat portocalele de azi, unele dintre cele mai sanatoase fructe si bogate in vitamine.
Portocalele sunt fructele unui arbore de dimensiuni mici –
portocalul, care face parte din grupa citricelor si se cultiva in tarile
mediteraneene si alte regiuni calduroase. Florile sale sunt albe si parfumate,
iar fructele au o forma sferica, sunt aromate, zemoase si sunt invelite intr-o
coaja de culoare galbena-rosiatica. Potrivit istoricilor, primii care au
descoperit calitatile fructelor produse de acest arbore au fost chinezii, cu
aproximativ 2.000 i.e.n. Potrivit legendelor grecesti, „merele de aur” din gradina
Hesperidelor nu erau altceva decat portocalele de astazi. Portocala pe care o
consumam astazi a fost introdusa in Europa de abia in secolul al XV-lea de catre
negustorii genovezi si portughezi. Tot ei au fost cei care au introdus-o si in
America. Daca pana la inceputul secolului XX, portocalele erau niste fructe
rare, care se daruiau copiilor in perioada Craciunului, acum acestea se pot gasi
la tot pasul si reprezinta o adevarata comoara de vitamine. In lume, exista mai
multe tipuri de portocale, dintre care care mai cunoscute sunt: portocala
normala numita citrus sinensis, portocala
rosie care are coaja, pulpa si sucul de culoare rosie si portocala amara,
reprezentand fructul portocalului salbatic.
Ce portocale cumparam
si cum le conservam
Portocalele trebuie sa fie tari, grele si sa nu prezinte parti
moi sau pete negre. Culoarea acestora trebuie sa fie lucioasa. Puteti pastra o
portocala la temperatura camerei timp de o saptamana, dar daca doriti sa tina
mai mult, o puteti introduce la frigider. De asemenea, sucul si coaja de
portocala se pot congela. Conservati portocalele in frigider sau in locuri racoroase.
Cum o gatim
Folosirea portocalelor in alimentatie este foarte variata
pentru ca acestea se pot consuma in starea lor naturala, se pot gati sau se pot
transforma in diverse bauturi. Din portocale puteti face marmelada sau tot
felul de dulceturi si jeleuri, folosind atat coaja, cat si pulpa acestora.
Portocale se folosesc in salate de fructe, sufleuri, tarte,
clatite, inghetata, serbet sau punch.
De asemenea, portocala va da un plus de savoare si aroma diverselor
preparate. Poate fi un ingrediente ideal in sosuri, preparate cu legume, salate
cu orez, pui, rata, vita, porc peste sau fructe de mare. Portocalele rosii se
folosesc deseori pentru decor pentru ca sunt colorate iar apa de flori de
portocal aromatizeaza clatitele, tartele, siropurile si produsele de patiserie. Pe langa uzul sau in bucatarie, din portocala se extrag esente
care se folosesc in industria cosmetica sau in farmacie.