• De ce e bine sa cinam in familie

    De ce e bine sa cinam in familie

    Cina in familie este, sa recunoastem, un fenomen pe cale de disparitie. Tu mai stii cand ati stat la masa cu totii?
    Lucrurile se pot indrepta usor daca esti hotarata si organizata.
    Avem toate motivele din lume sa ne bucuram impreuna, copii si adulti, de un timp pretios, de calitate, la finalul zilei. Sa povestim cum ne-a mers si ce ne framanta, sa cerem ajutorul, sa radem, sa gasim solutii, sa facem totul in echipa. Iata cateva sfaturi pentru a face un obicei din a cina impreuna.

    Prima regula: fara telefoane, tableta sau televizor! In acest fel ne concentram asupra noastra, incurajam dialogul si nu lasam factori externi sa ne tulbure linistea reuniunii de familie.

    A doua regula: toata lumea in varsta de peste 5 ani se implica. Tot mai multi specialisti sustin ca este spre binele copiilor sa participe la diferite activitati in casa, inca de mici. Orice contributie, cat de mica, este utila. Ei pot sa puna masa, sa spele fructele si chiar sa se implice in pregatirea cinei, impreuna cu voi.

    A treia regula: stabileste, pe cat posibil o ora fixa pentru cina,  pentru ca lumea sa se organizeze astfel incat sa ajunga la timp acasa, sa evite sa dea telefoane, e-mail-uri etc.

    Fa-i pe copii sa simta ca sunt utili, ca parerea lor conteaza. Da-le, de exemplu, sarcina sa aleaga meniul prin rotatie. Incurajeaza-i sa caute retete sau sa propuna un meniu, in functie de ceea ce poftesc sa manance.

    Odata asezati la masa, trebuie sa stii ca nutritionistii nu recomanda parintilor sa isi forteze copiii sa manance tot. Ce poti sa faci, in schimb, pentru a-i ajuta sa deprinda obiceiuri bune, este sa ii servesti cu portii normale cantitativ, sa le explici sa manance pana cand se simt satui, insa nu „plini”. Si lasa-i chiar sa isi puna singuri mancarea in farfurie, pentru ca asa vor intelege mai usor ce inseamna o portie normala.

    Chiar daca nu iti iese planul cu cina in familie in fiecare seara, lucrurile se regleaza de la sine in timp, iar beneficiile sunt pe termen lung mai ales asupra evolutiei copiilor tai.

  • Articole similare