• Bucataria WOK

    Bucataria WOK

    Cu mii de ani in urma, chinezii au gasit o tehnica de gatire perfecta, care, pe langa faptul ca nu consuma mult combustibil, dadea mancaruri delicioase si sanatoase. Secretul lor: o tigaie numita Wok. Atat de incantati au fost chinezii de tigaia lor, incat nu au renuntat sa o foloseasca nici in zilele noastre. Mai mult, wok-ul a fost adoptat de bucatarii din intreaga lume gratie numeroaselor sale avantaje. 


    In urma cu peste doua mii de ani, cand nimeni nu cunostea puterea gazului, iar cuptoarele electrice nu existau nici in vis, chinezii, ca multe alte popoare, sufereau din pricina hranei: mancarea nu era niciodata destula pentru ca nu prea aveau unde sa o gateasca. Fermele lor aveau o singura sursa de incalzire, iar combustibil era putin, asa ca taranii asiatici, cu burta goala, dar inventivi, au gasit solutia: au creat o tigaie imensa, in care puteau gati mai multe alimente deodata, intr-un timp foarte scurt. Tigaia minune, numita Wok, avea fundul adanc si marginile largi si se punea direct deasupra focului. In ea, asiaticii gateau laolalta diverse legume, peste sau carne. Asa s-a inventat, in secole, gastronomia chinezeasca.
    In timp, tigaia s-a perfectionat, dar si-a pastrat principalele caracteristici: aspectul conic, marginile inalte si largi. Wok-ul poate fi gasit astazi in diverse forme si modele: cu fundul plat sau rotunjit, cu marginile drepte sau curbate, din fonta, aluminium sau inox.
    Principalul sau avantaj este dat de forma sa evazata ce permite gatirea uniforma si rapida a alimentelor. Nefiind nevoie de un timp mare de gatire, alimentele isi pastreaza calitatile nutritive, vitaminele si mineralele. 

    Bucataria WOK


    Trei reguli de baza pentru gatirea la Wok

    • Gateste la foc iute.

    • Taie toate ingredientele in bucati mici.

    • Amesteca frecvent cu o spatula pentru ca gatirea sa fie uniforma. 

    Cum se gateste la Wok

    • Incalzeste tigaia si unge-o cu ulei. Continu incalzirea stergand tigaia cu o hartie absorbanta pentru a inlatura surplusul de ulei. Repeta inca o data operatiunea si wok-ul e gata.

    • Toate ingredientele trebuie taiate in cubulete de aproximativ 2 cm. 

    • Ingredientele se pun in wok in functie timpul necesar de gatire al fiecaruia. Se incepe, bineinteles, cu alimentele care se gatesc mai greu, precum morcovii sau ardeii.

    • Pe masura ce ingredientele sunt gata, acestea se imping catre marginile wok-ului pentru a face loc in centru altor ingrediente.
      
    • Alimentele taiate in bucati mici, care se gatesc la foc iute, in foarte putin ulei, trebuie amestecate regulat cu o spatula. 

    • Dupa folosire, spala tigaia cu un burete. Nu folosi niciodata un burete din sarma sau orice alte materiale abrazive pentru a curata wok-ul. 

    Bucataria WOK


    Preparate Wok

    Prima metoda de utilizare a tigaii wok, specifica bucatariei chinezesti, este Chao sau Stir-frying, gatirea „sote”. Acesta tehnica pastreaza cel mai bine consistenta, aroma, culoarea si calitatile nutritive ale ingredientelor fara a adauga grasimi inutile.

    In tigaia wok se pot praji alimentele. Cu forma sa evazata, wok-ul, spre deosebire de o friteuza normala,  permite reducerea la jumatate a cantitatii de ulei. Modelele de wok cu baza electrica si termostat sunt foarte practice pentru acest tip de gatire. Unele tigai wok au un fel de recipient in care se pot scurge ingredientele prajite in ulei. 

    Tigaia Wok permite gatirea mancarurilor traditionale cu sos. Bucatile mai mari de carne se vor gati in putin ulei inainte de a se adauga legumele si sosul. Tigaia se va acoperi pentru a lasa preparatul sa fiarba inabusit. 

    Alegerea unei tigai Wok

    Tigaile wok traditionale sunt din otel sau fonta. Adeptii bucatariei asiatice sunt de parere ca aceste tigai sunt ideale pentru a gati alimentele fara ca acestea sa-si piarda calitatile. Astazi, puteti gasi si wok-uri electrice cu termostat. Printre cele mai importante avantaje ale utilizarii acestora se numara reglarea temperaturii de gatire, posibilitatea deplasarii obiectului in afara bucatariei si existenta unor placi de gatit care pot fi folosite si pentru alte tipuri de preparate. 

  • Articole similare