• Calatorii gastronomice si culturale - Turcia

    Calatorii gastronomice si culturale - Turcia

    cora, impreuna cu Asociatia Parinte inFloresti, Asociatia Alegria si partenerii lor, va invita vineri, 10 noiembrie, incepand cu ora 18.00, spre o noua destinatie: Turcia!
    Veti putea degusta preparate traditionale la raionul gastro pregatite de Anca Toma, technician nutritionist raw chef.
    Copiii sunt asteptati cu activitati atractive si curiozitati la atelierele: 

    • " Micul turist " -  la raionul gastro
    • " Cartea din valiza " - la  raionul cultura


    Invitam cadrele didactice sa sustina acest proiect prin implicarea grupei/clasei pe care o coordoneaza in activitati desfasurate la cora si/sau organizate la sediul gradinitei/scolii.
    Pentru informatii suplimentare si inscrierea la activitati, ne puteti contacta la :
    Asociatia “Parinte inFloresti” : tel : 0740-215980 si email : contact@parinteinfloresti.ro
    Asociatia “Alegria” : 0740-049540 si email : contact@asociatiaalegria.ro .
    Anul acesta, la cora, calatoresti unde doresti!
    Cartea din valiza
    Calatorii gastronomice si culturale - TurciaUcenicul arhitectului de Elif Shafak
    Nominalizat, chiar in anul aparitiei, la Walter Scott Historical Novel Prize, romanul « Ucenicul arhitectului » e o poveste plina de culori si de lumina, care se desfasoara in neuitata vreme a sultanului Soliman Magnificul. Printr-un joc al intamplarii, elefantul alb Chota, alaturi de ingrijitorul sau, Jahan, ajung in seraiul sultanului. Aici o cunoaste pe fata acestuia, Mihriman. Ca intr-un basm arabesc, lungile ore in care Jahan ii povesteste despre intamplarile lui cu Chota, duc la o iubire ce nu are  cum sa fie traita de cei doi. Jahan atrage atentia arhitectului sultanului, marele Mimar Sinan, al carui ucenic devine. Povestea curge lin, trece prin razboaiele lui Soliman Cuceritorul, a nedemnului sau urmas Selim, care se dedica artelor si petrecerilor, il conducem pe elefantul Chota pe ultimul drum, iar pe ucenic il urmarim pana la senectute.
    Personajul cel mai deosebit este insa fara indoiala, arhitectul. Mimar Sinan a fost probabil cel mai mare arhitect din istoria Imperiului Otoman si unul dintre cei mai mari arhitecti ai lumii. Intre constructiile sale faimoase, se numara moscheile Süleymaniye si Sehzade din Istanbul si  Selimiye din Edirne. Lui i se datoreaza renovarea si consolidarea bisericii Sfanta Sofia (devenita moscheea Hagia Sofia), construita cu un mileniu inaintea sa, podurile Büyükçekmece langa Istanbul si Mehmed Pasa din Bosnia si proiectarea sistemului de aprovizionare cu apa a Istanbulului. A fost contemporan cu Michelangelo si se pare ca cei doi mari arhitecti ai Renasterii si-au cunoscut unul celuilalt lucrarile si poate chiar au corespondat. Albanez sau poate armean la origine, si-a crescut si educat cu grija cei patru ucenici, de fapt discipoli si asistenti ai lui, caci in acea perioada ucenicia se incheia doar la moartea maestrului.
    Elif Shafak (n.1971)
    Calatorii gastronomice si culturale - TurciaEste cea mai citita si premiata femeie-scriitor din Turcia si totodata este o persoana moderna, combativa, care scrie si lupta pentru progresul tarii ei.
    S-a nascut in Franta si a trait in nenumarate locuri din lume, printre care Ankara, Madrid, Aman, Istanbul, Londra, Koln, Boston, Michigan. Parintii s-au despartit cand avea un an. Tatal era filozof, iar mama a devenit ulterior diplomat, lucru ce explica desele mutari in toata lumea. Un rol major in cresterea si educatia ei l-a avut bunica din partea mamei-o femeie simpla, reprezentand modul traditionalist de viata, incarcat de superstitii, al societatii din Turcia.
    Este licentiata in stiinte politice si publica in limba engelza si in limba turca. A primit numeroase premii si in Turcia si in afara ei, atat pentru lucrarile stiintifice, cat si pentru romanele  publicate. De asemenea, scrie cu regularitate pentru publicatii prestigioase, printre care The New York Times, Le Monde, Wall Street Journal, The Washinton Post, The Guardian, etc. Subiectele acestor articole sunt asemanatoare celor atinse in carti: drepturile minoritatilor, egalitatea sexelor, rigiditatea gandirii, ghetourile mentale, problemele imigrantilor, libertatea de expresie, rolul literaturii in depasirea limitelor si a identitatilor politice.
    „Cele patruzeci de legi ale iubirii”, „Ucenicul arhitectului”, „Bastarda Istambulului”, „Onoare” sunt cele mai citite si apreciate romane ale sale.
    Retete
    Calatorii gastronomice si culturale - TurciaUn Helvasi (Halva turceasca)
    Ingrediente: 4 linguri cu faina, 100g unt, 150g zahar, 500ml apa, vanilie, scortisoara, nuca
    Mod de preparare: Mai intai pregatim un sirop din apa si zahar in care vom adauga si vanilia. Apoi, intr-o cratita topim untul la foc mic iar cand este fierbinte adaugam faina si amestecam incet, pana cand devine maronie. Se toarna apoi siropul peste faina prajita, amestecand in continuu pentru a nu se forma cocoloase. Se fierbe halvaua pana cand aceasa capata consistenta unei creme aproape solide. Dupa ce se raceste, halvaua se taie in portii si se poate servi presarata cu zahar pudra, scortisoara si nuci.
    Calatorii gastronomice si culturale - TurciaMısır Ekmeği (Chec sarat de malai cu masline)
    Ingrediente: 2 cani de faina de malai, 1 cana de faina de grau, 3 oua, 1 cana de iaurt, ¾ cana de ulei (porumb, floarea soarelui sau masline), 1 cana de branza feta sfaramata, ½ cana de masline negre feliate, ardei rosu uscat (fulgi), patrunjel verde sau marar tocat marunt, sare dupa gust (in functie si de cat de sarata este branza feta), seminte de susan
    Mod de preparare: Se bat ouale cu uleiul si iaurtul iar apoi se incorporeaza branza feta, malaiul si faina de grau. Se adauga si restul ingredientelor si se condimenteaza dupa gust. Se pune compozitia intr-o tava, se presara cu seminte de susan si se pune la cuptor, la 190°C. Dupa 45 de minute de coacere incepem sa verificam din timp in timp daca aluatul e bine copt folosind o scobitoare. Cand scobitoarea iese curata checul este gata. Se serveste cu multa pofta, alaturi de un ceai cald.
  • Articole similare