• Ce stim despre paste?

    Ce stim despre paste

    Ce paste, mamma mia!


    Oriunde ne-am afla in lume, europeni sau de pe alte continente, cand nu ne place bucataria locala, avem o solutie perfecta pentru a nu rabda de foame: pastele. Proaspete sau uscate, lungi sau scurte, simple sau aromate, pastele sunt alimentul universal, preparat cu placere de absolut toata lumea. Regii pastelor sunt, fara indoiala, italienii, care le pretuiesc si le diversifica de mii de ani. Istoria acestui produs nu se rezuma numai la Italia, pastele fiind inventia mai multor popoare.

    O istorie controversata 

    Un articol publicat la inceputul secolului XX de Macaroni Journal, revista Asociatiei Americane a Producatorilor de Macaroane (American Macaroni Manufacturers Association) a atribuit introducerea pastelor in Europa, vestitului calator venetian, Marco Polo, care le-ar fi adus in 1296 din China. Producatorii de paste au protestat, dovedind ca europenii nu l-au asteptat pe Marco Polo sa se intoarca din Asia pentru a descoperi deliciul pastelor. O legenda napolitana spune ca grecii, intemeietorii orasului Napole, s-au hranit cu paste si au prins forte pentru a construi asezarea. Grecilor le placeau in special pastele facute din orz si uscate la soare, pe care le serveau prajite, cu un sos numit makaria, de unde si termenul de maccaroni. In timp, pastele s-au diversificat: a fost de ajuns ca cineva sa puna pastele in supa, fara a le mai praji si asa s-au nascut taieteii. Mai tarziu, in Evul Mediu, pastele erau modelate sub forma unor gogosele, aparand astfel coltunasii.   

    Cate popoare, atatea paste

    In orice caz, istoria pastelor este destul de incurcata si isi are radacinile in mai multe regiuni: in Palestina secolului al III-lea, rabinii se intrebau daca pastele realizate din faina care ramanea de la fabricarea painii, puteau primi binecuvantarea religioasa. In 1150, cu mai mult de 100 de ani de la intoarcerea lui Marco Polo din Asia, geograful de origine araba Al Idrisi, scria despre caravanele europene care traversau imperiul arab, membrii caravanelor hranindu-se cu paste. 
    Un alt mare pol al consumului pastelor era China. Aici, arheologii au descoperit resturi dintr-o mancare de taietei care a fost pregatita cu 4.000 de ani in urma. Desi erau rezervate initial doar imparatului si carturarilor chinezi, in timpul dinastiei Song (960-1297), pastele s-au raspandit in China intreaga.

    Si totusi, Italia...

    Prima reteta de lasagne, unul dintre cele mai delicioase feluri de paste, este publicata in secolul al secolul al XIII-lea in lucrarea Liber de Coquina, originara din regiunea Napole.
    Napolitanii care preparau lasagne proaspete pentru a le vinde, se numeau lasagnari. 
    Tot in aceasta perioada apar termenii de tortelli si ravioli, alte doua specialitati realizate din foi de lasagne umplute. Incepand cu secolul al XV-lea, italienii diversifica tipurile de paste precum si denumirile acestora, ajungand sa consume: croseti, formentine, macaroni, ravioli, vermicelli. 
    Cuvantul generic pasta a aparut in Italia abia in secolul al XIV-lea, cand negustorii din Sardinia utilizau expresia obra de pasta pentru a desemna pastele uscate pe care le exportau. Italienii au trebuit sa astepte Renasterea si venirea rosiilor din America, pentru ca pastele sa devina mancarea lor nationala. Abia in 1891 este publicata prima reteta de paste cu sos de rosii: macaroni á  la Napolitana.
    Era industriala a pastelor a inceput in secolul al XIX-lea, odata cu aparitia presei hidraulice, care a revolutionat procesul de fabricare al pastelor. Din acest moment, pastele s-au raspandit peste tot in lume, fiind foarte mult impulsionate si de valurile succesive de emigrare a italienilor in America.


    Ce stim despre paste


    Infailibila reteta a pastelor

    Pastele sunt fabricate din gris, apa si, uneori, oua. Pentru fabricarea pastelor, se foloseste in special grisul obtinut din grau arnaut sau grau tare, specie foarte bogata in gluten. Unele tari interzic fabricarea pastelor din grau cu un continut mai slab de gluten, denumit si grau moale.
    Procesul de fabricare al pastelor este acelasi ca acum mii de ani in urma, singura schimbare fiind inlocuirea omului de masina. Contrar metodei de fabricare a painii, la paste nu exista etapele de fermentare sau coacere. Grisul si apa se amesteca, iar framantarea are loc in vid, pentru a evita ca aluatul sa aiba bule de aer, dupa care se obtine o coca moale. Aceasta se tranforma apoi in paste de diverse forme si marimi. Pastele sunt apoi uscate, gradul de umiditate scazand drastic, deoarece cu cat pastele au un grad de umiditate mai scazut, cu atat ele se conserva mai mult. 
    Pe langa apa, gris sau oua, pastele contin si alte ingrediente, in proportie foarte scazuta: legume, lapte, mirodenii si diverse elemente pentru colorare, precum sfecla. Legislatia internationala interzice folosirea colorantilor chimici in paste.


    Ce stim despre paste


    Unul dintre cele mai hranitoare alimente
    Pe langa faptul ca sunt foarte gustoase, pastele sunt si foarte sanatoase. Glucoza si oxigenul sunt principala hrana a creierului. Imediat ce nivelul de zahar din sange scade, capacitatea intelectuala slabeste, iar noi suntem nervosi si nu ne putem concentra. Pastele procura o cantitate perfecta de glucoza creierului nostru. Pentru a functiona bine, creierul are nevoie in 24 de ore, de 100-120 grame de glucoza. O cantitate de 370 de grame de paste fierte ofera organismului 100 de grame de glucoza.


    Ce stim despre paste


    Tipuri de paste

    Este imposibil de enumerat toate tipurile de paste care exista la ora actuala in lume. Unii producatori vorbesc de 600 de tipuri de paste, insa cifra este aproximativa, deoarece, in multe cazuri, acelasi produs are mai multe denumiri. In orice caz, cele mai consumate paste sunt: spaghetele, macaroanele si melcisorii, care, impreuna, reprezinta aproape 60% din totalul pastelor fabricate. In primul rand, exista doua mari categorii de paste: paste proaspete si pastele uscate. Pastele proaspete pot fi preparate acasa de toata lumea si se consuma imediat. Un exemplu sunt aici vestitele ravioli sau tortellini, paste care au si diverse umpluturi. La categoria paste proaspete intra, de asemenea, taieteii de casa sau coltunasii. A doua mare categorie este cea a pastelor uscate, cele mai des intalnite, deoarece sunt foarte usor de conservat si de utilizat. Acestea sunt clasificate in functie de forma si dimensiune, caracteristici care influenteaza si tipul de sos potrivit.


    Ce stim despre paste


    Patele uscate se clasifica astfel:

    Paste scurte

    Penne Lisce
    Avand forma unei penite (cuvantul penne inseamna in italiana penita), pennele lisce merg foarte bine cu sosuri de legume care aluneca delicat, dar pot fi servite si cu un sos de ansoa, ceapa si rosii.

    Penne Rigate
    Merg cu orice fel de sos, putand fi folosite in toate retetele traditionale italienesti, precum sosul a l’arrabbiata.

    Pipe Rigate
    Poti sa dai frau liber imaginiatiei si creativitatii si sa folosesti cu aceste paste un sos din rosii, masline negre si verzi si ulei de masline.

    Gnocchi
    Dintotdeauna aceste paste s-au potivit cu un sos simplu de rosii, parfumat cu busuioc.

    Farfalle
    Pastele in forma de fluture, de unde au primit si numele, permit folosirea celor mai inventive sosuri, cu rosii si unt.

    Fusilli
    Acest tip de paste a aparut pentru prima data in Sudul Italiei, unde cineva a avut ideea de a infasura spaghetti pe o andrea de tricotat. Se potrivesc sosurilor complexe, cu carne sau ricotta.

    Rigatoni
    Desi in mod traditional, aceste paste se servesc cu sosuri pe baza de carne, precum bolognese, textura lor le permite asocierea si cu sosuri mai usoare, precum un simplu sos de rosii.

    Tortiglioni
    Tortiglioni sunt de origine napolitana si merg servite cu sosuri dense si groase, precum bolognese sau sosurile din smantana cu ciuperci.

    Paste lungi

    Spaghettoni
    Seamana bine cu spaghetele, dar sunt mai groase si se potrivesc cu sosurile usoare, pe baza de peste sau cu cele picante, cu usturoi.

    Capellini
    Aceste paste prefera retete simple, care nu le ingreuneaza. Puteti incerca un sos din rosii proaspete, ulei de masline si busuioc.

    Bucatini
    Sosurile din legume le pun in valoare, mai ales daca au in compozitie oua sau branza.

    Spaghette
    Chiar si cu cel mai simplu sos pe baza de ulei de masline si busuioc, spaghetele va vor inveseli meniul. Puteti, de asemenea, incerca un sos din masline negre, capere, anchois si rosii.

    Spagettini
    Prefera sosurile din ulei de masline, care nu le ingreuneaza forma subtire. Se potrivesc, in egala masura, cu creveti sau cu ton.

    Ce stim despre paste


    5 pasi pentru paste EXCELENTE

    1. Alege paste care au o culoare galbena, aproape de chihlimbar. Cele albicioase nu sunt de foarte buna calitate.

    2. Respecta timpul de fierbere indicat pe pachet, dar gustati-le pentru a va asigura ca sunt fierte. Celebra metoda italiana de fierbere a pastelor se numeste al dente: pastele sunt fierte perfect daca sunt moi la exterior si inca putin tari la interior. 

    3. Dupa ce au fiert, scoate pastele din apa si strecoara-le. Daca le lasi acolo, se vor umfla si se vor rupe.

    4. Poti pastra o lingurita din apa in care au fiert pentru a o adauga in sosul pregatit separat.

    5. Daca fierbi paste care au in compozitie ou, nu le lasa prea mult pe foc pentru ca structura lor nu este la fel ca a celorlalte si risti sa se rupa.

  • Articole similare