• Curiozitati despre Turcia

    Curiozitati despre Turcia

    Sigur ai auzit de traditia ceaiului turcesc si de kebab, dar probabil ai fost confuz in legatura cu orasul in care se afla capitala si ai crezut ca lalelele provin din Olanda. Iata cateva lucruri interesante despre Turcia:

    1. Capitala Turciei e Ankara, nu Istanbul, asa cum cred majoritatea strainilor.
    2. Alfabetul turcesc nu contine literele W, X si Q, insa contine un i fara punct.
    3. Majoritatea turcilor nu au avut nume de familie pana in 1934, an in care a fost adoptata reforma numelor de familie. In prezent, cele mai raspandite nume de familie sunt: Yılmaz (cel care nu se teme), Kaya (stanca), Demir (fier), Sahin (soim) si Ã‡elik (otel).
    4. Istanbul este singurul oras din lume care se intinde pe doua continente, iar din Turcia, doar 3% din suprafata tarii se afla pe continentul European.
    5. Tunelul Istanbulului din Turcia este al doilea cel mai vechi sistem subteran de cale ferata din lume. A inceput sa functioneze in 1875.
    6. Pe linga limba turca, in Turcia se vorbeste pe larg si limba curda, in special in regiunile de est si sud-est. Limba oficiala este insa limba turca.
    7. Marele Bazar al Istanbulului are 64 de strazi, 4000 de magazine si 25000 de muncitori.
    8. Turcia are un litoral al Marii Negre de 1650 km, ce se echivaleaza cu distanta dintre Paris si Berlin.
    9. Prima biserica crestina din toate timpurile, construita de oameni, a fost o biserica din Antioch, Turcia.
    10. Sfantul Nicolae, pe care romanii il sarbatoresc pe 6 decembrie, s-a nascut in zona unde acum este Patara, Turcia.
    11. In Turcia exista o zicala care spune ca „un strain la usa cuiva, e un oaspete al lui Dumnezeu pentru cel putin trei zile”.
    12. Rahatul turcesc (rahat lokum) e unul dintre cele mai vechi dulciuri din toate timpurile. Napoleon si Winston Churchill preferau pe cel cu fistic, iar Picasso, se pare ca obisnuia sa manance acest dulce zilnic.
    13. Cele mai iubite trei fructe din Turcia sunt: pepenele rosu, strugurii si merele. Cand vine vorba de legume, statisticile arata ca turcii prefera rosiile, ardeii si castravetii. Turcia este al doilea cel mai mare producator de pepeni rosii din lume, dupa China.
    14. Peste 10.000 de specii de plante diferite se gasesc in Turcia. Noi descoperiri de plante se fac extrem de des. Lalele au fost aduse in Europa de catre otomani in secolul 16.
    15. Cativa istorici renumiti au fost nascuti in Anatolia: Homeros, Aesop, St. Paul.
    16. Faimosul Razboi Troian s-a desfasurat in vestul Turciei, unde astazi se mai pot admira ramasitele "Calului Troian".
    17. Ramasite din Corabia lui Noe au fost gasite pe Muntele Ararat din Turcia – AÄŸrı Dağı.
    18. Doua dintre cele sapte minuni ale lumii antice se gasesc pe teritoriul Turciei: templul zeitei Artemis din Efes si Mausoleul din Halicarnas, la un kilometru departare de Bodrum.
  • Articole similare