• Nucile, hrana zeilor

    Nucile, hrana zeilor

    Ajunge sa lovesti o singura data, nici foarte tare, dar nici prea bland, drept in varful ei. Coaja se desface usor si ramai in palma cu miezul curat. Nuca are un singur secret: sa stii sa o desfaci. Apoi, toate calitatile ei ti se dezvaluie fara probleme.


    Nucul este un copac binecuvantat de natura. Nu degeaba civilizatiile antice considerau nucile drept hrana zeilor. Potrivit botanistilor, nucul provine din Persia Antica, a fost plantat apoi in Grecia, la Roma si, in fine, in toata Europa. La un moment dat, nucile erau folosite drept moneda de schimb. Colonistii europeni au luat cu ei pe vapor si nuci, pe care le-au plantat in pamanturile unde au ajuns. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au stiut sa foloseasca tot ceea ce le-a daruit nucul: din lemnul lui au facut mobila pretioasa, frunzele lui erau arse pentru purificarea camerei bolnavilor, iar coaja nucilor verzi era folosita in scopuri medicale. Si, bineinteles, miezul de nuca era un ingredient extrem de pretuit. 

    Momentul coacerii nucilor se leaga la noi de o sarbatoare religioasa, Ziua Crucii (14 septembrie). Se spune ca din acea zi, nucile care poarta pe ele semnul crucii, sunt coapte si pot fi culese. Este un obicei frumos, care, evident, in alte tari nu se respecta pentru ca nucile se coc in functie de clima fiecarei regiuni.   

    Cum le alegem si cum le conservam

    La noi, ca peste tot in lume, exista mai multe tipuri de nuci, diferenta constand in forma lor si duritatea cojii. In limbaj popular, cele care au coaja dura, se numesc nuci incuiate.
    Pentru a nu te chinui cu „descuierea” lor, alege nuci mari, cu forma ovala si coaja subtire.
    Daca le cumpari proaspete (abia iesite din coaja verde) rasfira-le pe o suprafata uscata, asa incat aerul sa poata sa le usuce, altfel putrezesc.
    Cand cumpei nuci deja uscate, sparge cateva pentru a te asigura ca au fost tinute in bune conditii si miezul este bun. Poti cumpara direct miezul uscat, dar asigura-te ca a fost bine conservat si nu este ranced.


    Nucile, hrana zeilor


    Cum consumi miezul de nuca

    Crud
    Miezul alb si proaspat este delicios, dar ai grija sa nu exagerezi pentru ca te poti trezi cu dureri de stomac. Odata uscat, miezul de nuca este un ingredient excelent in salate. Tot ca aperitiv, puteti consuma miez de nuca alaturi de diverse specialitati de branza. O idee foarte buna este sa folosesti si in salate ulei de nuca.

    Gatit
    Cel mai bine se potriveste miezul de nuca preparatelor dulci. Poti carameliza miezul de nuca in putin unt si putin zahar, apoi poate fi servit ca desert.  Miezul de nuca da, de asemenea, un gust deosebit preparatelor pe baza de sunca, branza si legume, facute la cuptor. 


    Nucile, hrana zeilor

  • Articole similare