• Temele de vacanta se pot face si cu bucurie!

    Temele de vacanta se pot face si cu bucurie

    Cand ne gandim la temele de vacanta, primul reflex este, de cele mai multe ori, sa le privim ca pe o corvoada, atat pentru copii, cat si pentru parinti. Chiar daca rup ritmul de joaca si odihna, ele au, insa, rostul lor: cei mici isi pastreaza rutina de a invata lucruri noi si in timpul liber si isi consolideaza cunostintele deja acumulate la scoala. Iar temele de vacanta pot deveni chiar un moment pe care copilul tau sa il astepte cu placere, daca tii cont de cateva sfaturi:

    Aranjeaza-i in casa un loc special destinat temelor. Este preferabil sa nu fie biroul obisnuit in care isi face temele in timpul scolii. Puteti decora impreuna acest spatiu, astfel incat sa il perceapa ca pe o zona prietenoasa a casei. Desigur, este important sa tii cont ca locul respectiv sa fie iluminat corespunzator, astfel incat sa ii ofere tot confortul vizual de care are nevoie.

    Tine cont de ritmul biologic al copilului. Unii copii lucreaza mai bine dimineata, altii prefera dupa-amiezile. Atunci cand stabiliti impreuna programul de studiu, respecta-i preferintele.

    Tine-l departe de alte tentatii care ii pot distrage atentia in timpul studiului. Televizorul, telefonul sau jocurile nu au ce cauta in spatiul de lucru. Asigura-i, insa, pauzele necesare de 10 minute la fiecare ora de lucru, pe care si le poate administra asa cum doreste.

    Lasa-l sa isi faca temele singur. Desigur, il poti ajuta daca are o nelamurire anume, dar acest lucru nu inseamna nici pe departe sa ii faci tu temele sau o mare din acestea. Chiar daca greseste la vreun exercitiu, lasa-l sa invete din propriile greseli, este o componenta importanta a educatiei. Ramai, insa, deschis si interesat de ceea ce se intampla cu temele lui. Daca simte nevoia, i le poti verifica, puteti corecta impreuna teste si verifica rezolvarea corecta a problemelor de matematica sau de alte stiinte exacte.

    Ofera-i un exemplu pozitiv. Daca te va vedea citind in mod constant sau perfectionandu-te in domeniul de activitate, va tinde sa perceapa aceasta activitate ca pe una familiara si placuta.

  • Articole similare