• Care sunt alimentele bune si cele daunatoare pentru dinti

    Care sunt alimentele bune si cele daunatoare pentru dinti

    Unele alimente ajuta la conservarea danturii, pe cand altele au efecte nocive asupra sa.
    Fructele de la micul dejun, paharul de vin rosu din timpul cinei si pastilele de menta de la sfarsitul mesei sunt cateva din alimentele nocive pentru smaltul dintilor. Daca iti doresti sa ai dinti si gingii sanatoase, alege cu grija ceea ce mananci sau bei.

    Alimentele care pateaza dintii

    Inamicii zambetului tau sunt produsele acide si colorate, cum ar fi: fructele de padure, sfecla rosie, otetul balsamic, sosul de soia sau ketchup-ul. Acestea produc o demineralizare a dintilor, ceea ce va face ca suprafata sa fie poroasa si sa permita colorarea dintilor. Bauturile bogate in tanin - ceaiul, cafeaua, vinul rosu – isi vor lasa, de asemenea, amprenta. Curry, daca este consumat zilnic, va provoca acest efect de colorare a dintilor. Este imposibil sa mananci numai alimente albe. Pentru a evita acest inconvenient, trebuie sa consumi o varietate de alimente care fac parte din cele mai importante categorii ale piramidei nutritionale: cereale integrale, fructe, legume, surse de proteine slabe (carne de vita slaba, carne de pui fara piele si peste, fasole uscata, mazare si alte leguminoase) si lactate degresate sau sarace in grasimi. Si bineinteles sa te speli bine pe dinti. 

    Alimentele care dauneaza smaltului

    Pentru a avea o dantura sanatoasa trebuie sa eviti consumul in exces de alimente dulci si acide, cum ar fi fructele citrice, dulciurile si sucurile acidulate. Sucul de lamaie, sarea, urmate de un periaj intensiv reprezinta un proces nociv si duce la pierderea smaltului. Din pacate este ireversibil. 

    Alimentele care salveaza dantura

    Pentru a evita aceste efecte negative, trebuie sa rezisti tentatiei de a rontai si sa fii mai atent la zaharurile ascunse. Sa consumi cate o bomboana cu menta in fiecare ora este mai rau pentru dinti decat daca mananci un kilogram de dulciuri o data. Un prim sfat este sa-ti clatesti dintii cu apa dupa fiecare masa. Un gest pe care trebuie sa-l repeti si dupa ce termini o doza de bautura acidulata, pentru a limita eroziunea dintilor. Consumul unui mar la sfarsitul mesei are, de asemenea, un efect de „clatire”. Actiunea mecanica de mestecat si producerea salivei va elimina resturile mici, care raman blocate intre gingii. Guma de mestecat fara zahar este o alta optiune buna. Evident ca toate aceste sfaturi nu exclud faptul ca trebuie sa-ti periezi bine dintii, daca este posibil, dupa fiecare masa.

  • Articole similare