• Femeia:Bodyology - 5 factori importanti pentru a ne mentine un nivel ridicat de energie

    Femeia:Bodyology - 5 factori importanti pentru a ne mentine un nivel ridicat de energie

    Stiinta tineretii a evoluat enorm si cei mai ambitiosi cercetatori ne spun astazi ca, daca am lua in calcul si mai apoi elimina factorii responsabili de tineretea si vitalitatea noastra, am putea construi un protocol, cu ajutorul caruia am sti cum sa incetinim procesul de imbatranire celulara, ireversibil, odata cu inaintarea in varsta. Mai mult decat atat, am putea manipula felul in care genele noastre sunt exprimate. Din fericire, preventia nu mai este de mult doar o cheie pentru problemele legate de sanatate, ci si una pentru frumusetea si tineretea dupa care suspinam cu totii, dupa o anumita varsta. 

    Revenind la felul in care putem manipula si influenta corpul la nivel celular, epigenetica, supranumita si stiinta manipularii ceasului biologic ne invata despre felul in care ADN-ul nostru comunica cu factorii de mediu si deciziile (intelepte sau nu), pe care le luam, in legatura cu stilul nostru de viata. Medicina functionala, una dintre cele mai noi ramuri din domeniul medical, vine si ea in ajutor, prin faptul ca se uita la persoana ca intreg si trateaza din interior in exterior afectiunile de orice fel. Vestile bune nu se opresc aici: stiintele medicale ale viitorului si-au propus sa nu se mai uite in mod izolat la simptome pentru a trata bolile si a rezolva imbatranirea prematura, ci la cauza si la factorii cei mai importanti care ne pot dicta intr-o proportie de peste 80% sanatatea. 

    Insa, pentru a intelege ce putem face pentru a ne ajuta corpul sa parcurga mai usor etapele importante de varsta pe care le traverseaza de-a lungul vietii, trebuie sa descifram ce se intampla concret in interiorul lui. Stim deja ca varsta a doua incepe la 40 de ani si se termina la 65. Cei mai multi specialisti ne spun la unison ca odata cu trecerea acestui prag, procesul de imbatranire este de trei ori mai accelerat: metabolismul se leneveste, corpul produce din ce in ce mai putin colagen, acesta devenind si mai putin elastic, motiv pentru care pielea isi pierde din vitalitate si fermitate si la nivel celular se produce un adevarat declin. Hormonal, glandele endocrine ne saboteaza si ele, muschii isi pierd din fermitate si lasa loc grasimii, parul alb isi face aparitia si perioadele de refacere sunt din ce in ce mai lungi. Cand vine vorba de dieta, cocktail-urile dulci, prajiturile sau inghetata isi lasa imediat amprenta asupra kilogramelor si nivelului de energie. 

    Chiar daca stim care sunt factorii care ne influenteaza procesul de imbatranire, fapul ca ne aflam in mijlocul unei ere in care medicina este practicata in mod revolutionar ne ajuta enorm. Unii experti numesc aceasta perioada ‘era design-ului biologic’. Avem puterea sa ne reconfiguram felul in care genele comunica cu corpul nostru, sa identificam potentiale intolerante, felul in care raspundem la macro si micronutrienti, abilitatea corpului nostru de a se detoxifia sau cea mai buna forma de miscare, potrivita pentru noi, in functie de constitutia noastra genetica. Acum ca am inteles ca imbatranirea e inevitabila si ca ii si putem intarzia efectele, va propun sa trecem in revista cateva strategii la care putem apela pentru a obtine vitalitatea si tineretea la care visam cu totii.

    Dieta: 80% din surplusul de greutate este direct legat de ceea ce mancam, restul de 20% avand legatura cu miscarea, somnul, nivelul de stres, sanatatea hormonala, microbiomul, dar si bagajul genetic in proportie de doar 3%. Cele mai recente studii ne arata faptul ca atunci cand avem stocuri de alimente sanatoase in camara si frigider, sansele sa mancam gresit scad cu pana la 70%. Iata care sunt alimentele pe care ar fi bine sa le ai permanent la indemana, daca vrei sa te mentii sanatos si plin de vitalitate: alimente fermentate (varza si/sau alte legume murate, kefir), grasimi sanatoase (ulei de cocos, unt, seminte de chia si in, ulei MCT, avocado), proteine ‘curate’ (carne de pui sau curcan, peste, oua), carbohidrati complecsi (cartofi dulci, quinoa, orez integral), supa de oase (bogata in colagen, proteina esentiala pentru piele, dinti si unghii), cumpara vin rosu organic si imprieteneste-te cu suplimentele (Omega 3, vitamina C si Berberina sunt cateva dintre ele). 

    Vara, cand portiile sunt mai mici dar si mesele neregulate din cauza vietii sociale mai intense si a concediilor, putem apela la alimente cu continut ridicat de apa (legume, fructe, compoturi, supe reci) combinate cu grasimi sanatoase (un truc la indemana pentru a obtine mai rapid senzatia de satietate) si suplimente inteligente (Berberina, un supliment cu efecte pozitive extraordinare asupra corpului, pana la nivel molecular. Berberina descreste rezistenta la insulina, facand-o mai eficienta, creste glicoliza, ajutand corpul sa descompuna zaharurile, descreste productia de zahar din ficat, incetineste absorbtia carbohidratilor din intestine si creste numarul bacteriilor benefice din intestine).

    Hidratarea: Universitatea Harvard a distrus recent mitul potrivit caruia fiecare persoana ar trebui sa consume, in medie, 2 litri de apa pe zi. Cercetatorii explica importanta adaptarii cantitatii de lichide in functie de greutate si alti factori si recomanda un consum de 5% din greutatea corpului, cu atentie deosebita la perioadele in care nivelul de activitate fizica este mai intens sau sezonul cald. Lipsa salivei, culoarea inchisa a urinei, lipsa lacrimilor sau senzatia de gura uscata sunt doar cateva simptome care ne arata faptul ca avem nevoie de mai multe lichide. Vara, fiind sezonul in care pierdem cele mai multe lichide, putem apela la apa vitaminizata (fructe si frunze aromatice lasate in apa minim 10 ore), limonada facuta nu doar din lamaie, ci si din alte fructe bogate in vitamina C, dar si pepene rosu.

    Femeia:Bodyology - 5 factori importanti pentru a ne mentine un nivel ridicat de energie

    Miscarea: Cele 150 de minute pe saptamana (aproximativ 30 de minute, 5 zile din 7), recomandate de specialisti, fac diferenta in viata fiecaruia dintre noi. National Cancer Institute impreuna cu cercetatorii de la Universitatea Harvard au descoperit recent ca, in randul persoanelor care au tinut cont de aceste recomandari, rata mortalitatii a fost redusa cu 20 de procente. Miscarea ne oxigeneaza celulele, ne ajuta sa eliminam stresul, sa dormim mai bine si sa avem o stare mai buna. Razboiul tacit dintre muschi si grasimi incepe dupa 35 de ani. Nivelul de grasime din corp creste odata cu varsta (1% in fiecare an), masa musculara scade (pana la 50 de ani, pierdem 15% din masa musculara, intre 50 si 70, pierdem 30% la fiecare 10 ani). Vara, pentru ca temperaturile crescute nu ne vin in ajutor, putem muta sesiunile de sport la prima ora a diminetii sau putem inlocui mersul la sala cu plimbari de cel putin 30 de minute.   

    Somnul: Somnul este poate cel mai subestimat obicei sanatos. Privarea de somn nu ar trebui sa fie un simbol al curajului. Creativitatea, ingenuozitatea, increderea in sine sau capacitatea decizionala pot fi imbunatatite doar daca dormim suficient. Functiile cognitive, dar si tineretea si vitalitatea celulelor, sunt direct influentate de igiena somnului. Nu mai este un secret faptul ca somnul ne ajuta sa reducem nivelul de stres sau este un prieten de nadejde cand vine vorba de gestionarea excesului de kilograme. Universitatea Harvard a descoperit, in urma unui studiu recent, faptul ca oamenii care dorm mai mult decat minimul necesar isi maresc volumul de materie cenusie din creier, ceea ce ajuta la imbunatatirea starii psihologice. 

    Vara, timpul alocat somnului este mai scurt. Viata sociala este mai intensa si consumul de ecrane mai mare. Lumina degajata de ecranul calculatorului impiedica producerea de melatonina, substanta care ajuta la reglarea ceasului biologic si a ciclului de somn. 

    Respiratia: Sanatatea respiratiei este vitala pentru gestionarea stresului de zi cu zi. Cei mai multi dintre noi nu respiram profund, ci superficial. Tehnicile de meditatie si mindfulness ne ajuta nu doar la reglarea ei, ci si la obtinerea unei stari de calm si relaxare. Fie ca alegem sa ne concentram atentia pe un obiect pe care il vizualizam sau pe propria respiratie, repetam o mantra, facem meditatie in miscare sau yoga, inlocuirea respiratiei superficiale cu una profunda, din diafragma sau abdomen, ne ofera beneficii importante pentru sanatatea noastra: sistemul respirator, cel digestiv si cel limfatic, functioneaza mai bine, sistemul circulator asigura un flux mai bun al oxigenului catre inima, sistemul imunitar se bucura de mai multa energie si suntem mai prezenti la nivel mental.

    Pentru mai multe informatii despre cei cinci factori care ne influenteaza sanatatea si starea de bine, te asteptam sambata, 24 martie, la Hotel Sheraton. 

    Pentru inscrieri, acceseaza 
    http://bit.ly/2C7Ivt6
  • Articole similare