• Cum sa dormi mai bine

    Cum sa dormi mai bine

    Te trezesti dimineata cu greu, dorindu-ti sa mai poti dormi cateva ceasuri, desi ai avut parte de cele 8 ore ”regulamentare” de somn? Iti vine greu sa adormi seara, cu toate ca te simti obosit? Ti-e greu sa renunti la discutiile pe Facebook sau la inca un episod din serialul preferat si, asa, ajungi in pat abia mult dupa miezul-noptii? Somnul nu este doar o chestiune de cantitate, de cate ore dormi, ci si de calitate. Pentru a te simti cu adevarat odihnit si plin de energie, trebuie sa te asiguri ca i le oferi organismului pe amandoua. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa incepi fiecare zi fresh si cu voie buna:


    Inchide toate ”ecranele” din casa, cu o ora inainte de timpul stabilit pentru culcare. Fie ca e vorba despre televizor, tableta, laptop sau telefon, mobilizeaza-te si renunta sa fii captivat de ele seara tarziu. Creierul tau are nevoie sa intre, treptat, in starea de odihna, astfel incat somnul sa se instaleze natural.

    Invata sa iti cunosti ritmul natural. Fiecare dintre noi are un anumit interval in care repausul functioneaza cel mai bine. Nu este suficient sa dormi un anumit numar de ore, trebuie sa iti dai seama care este ciclul tau propriu de somn si sa il respecti. Dupa ce reusesti asta, pastreaza cat de mult posibil aceeasi ora de culcare si de trezire, chiar si in weekend.

    Incearca, pe cat posibil, ca masa de seara sa fie cat mai usoara si programeaza-ti cina cel putin cu doua ore inainte de somn.

    Efortul fizic efectuat in timpul zilei te va ajuta sa dormi profund. Este inca un motiv pentru care sportul este recomandat. Tine cont insa, ca este mai bine sa iți programezi antrenamentele in prima parte a zilei sau, cel tarziu, dupa-amiaza, pentru ca miscarea te va face si mai energic, iar corpul tau are nevoie de timp pentru a intra in starea de repaus.

    ● Daca gandurile negre nu iti dau pace nici macar in dormitor, invata cateva tehnici simple de relaxare si de respiratie. 

  • Articole similare