• “Micul gospodar” din casa ta, mereu gata de treaba!

    “Micul gospodar” din casa ta, mereu gata de treaba!

    Inca din primii ani, copilul se poate “imprieteni”, in mod firesc si fara eforturi, cu treburile  casei. Este important sa faci acest proces unul prietenos, astfel incat cel mic sa nu perceapa treburile domestice ca pe niste corvoade, ci ca pe o preocupare naturala si necesara in viata de familie.


    Primul sfat pe care ti-l dam este unul valabil pentru cele mai multe dintre deprinderile pe care i le educi: exemplul parintilor este cel mai important. Copiii tind sa adopte mai degraba lucrurile pe care le vad facute de cei din casa decat cele despre care doar li se explica. Asadar, daca te vede pe tine ca faci ordine in casa cu bucurie sau ca pregatesti cu drag o masa pentru intreaga familie, la fel va dori si cel mic sa faca. Stim ca nu iti este usor intotdeauna, dar incearca sa abordezi activitatile domestice cu o stare de spirit cat mai buna.

    Lucrurile pe care se deprinde sa le faca singur reprezinta si unul dintre primii pasi catre independenta. Daca ii explici acest lucru, ii vei creste considerabil doza de entuziasm. Il poti incuraja si mai mult daca ii dai libertatea de a lua propriile decizii: de exemplu, cand este nevoie sa isi faca ordine in camera, il poti indemna sa isi aranjeze spatiul exact asa cum ii place.

    Care este varsta cea mai potrivita la care poate incepe “Operatiunea Micul Gospodar”? Mai devreme decat ai crede: imediat dupa ce copilul este capabil sa inteleaga nevoia de curatenie si de ordine ii poti da mici sarcini domestice. De exemplu, la 2-3 ani te poate ajuta sa aranjati impreuna patul dimineata si poate incepe sa isi puna in ordine jucariile. La 4-5 ani, micutul tau este pregatit deja sa isi aleaga hainutele pentru gradinita, desigur, supravegheat de unul dintre parinti. De asemenea, poate sa transporte cateva dintre cumparaturile pe care le-ati achizitionat de la magazin, evident, pe cele mai usoare. Il poti ruga sa isi sorteze hainele albe de cele colorate atunci cand acestea trebuie spalate sau chiar sa stearga pardoseala din locuinta cu un mop uscat.

  • Articole similare