• Vizita la medic, fara teama sau lacrimi

    Vizita la medic, fara teama sau lacrimi

    Imaginea copilului care atunci cand aude ca trebuie sa mearga la medic izbucneste in plans si tremura de frica este unul dintre cosmarurile multor mame. Vizitele in cabinetul medical sunt, inca, o necesitate si, de multe ori, nu pot fi evitate. Exista insa metode de a-ti pregati si sustine emotional copilul, astfel incat teama de medic sa dispara, iar vizitele la cabinet sa nu mai fie un motiv de suparare.

    Mai intai, este important sa vorbesti cu cel mic despre medic, inainte de a fi nevoie sa faca cunostinta cu el. Inca de la varste foarte mici, ii poti explica faptul ca doctorii sunt cei care ne ajuta sa ne facem sanatosi si ca este important sa mergem la control chiar daca nu ne doare nimic, pentru a ne asigura ca totul este in ordine. Astfel, prezenta la medic va fi acceptata de copil ca o rutina obisnuita si cu efecte bune.

    Atunci cand apare o problema in starea de sanatate a copilului, este important ca acesta sa nu perceapa mersul la medic ca pe o pedeapsa. Vorbeste-i in detaliu despre ce va face doctorul pentru a-l ajuta si fa-l sa inteleaga pe micutul tau ca nu a gresit cu nimic, adica afectiunea pe care o are nu a fost cauzata de el insusi. Multi copii tind sa creada ca o durere, o lovitura sau o raceala sunt probleme pe care le-au capatat pentru ca nu au fost cuminti si e bine sa previi o astfel de perceptie eronata.

    Incurajeaza-l sa dezvolte simpatie fata de medicina si fata de cei care o practica. ”Trusa medicala” este unul dintre obiectele pe care aproape fiecare dintre noi le-a avut cand era mic si a ramas, pana in ziua de astazi, una dintre cele mai populare jucarii. Acest lucru nu este o intamplare: in momentul in care copilul descopera instrumentele medicale si intra el insusi in rolul de medic care ”vindeca” jucariile, meseria respectiva incepe sa capete, in mintea sa, conotatii pozitive.

    Vorbeste-i onest despre interventia sau tratamentul de care are nevoie. Daca urmeaza o injectie sau un vaccin, nu-l pacali ca nu va simti nimic, ii poti spune ca o sa intepe un pic, dar va trece repede. Daca trebuie sa ia un medicament cu un gust neplacut, avertizeaza-l despre asta, cu blandete. Copiii accepta mai usor situatiile despre care au primit, in avans, o imagine corecta si vor fi mult mai suparati daca se simt pacaliti.

  • Articole similare