• Uleiul bun la toate

    Uleiul bun la toate


    Mitologia a dat uleiului de masline insusiri magice, considerandu-l drept sursa nemuririi zeilor. Deoarece maslinii traiesc vesnic, vechii greci ii divinizau si condamnau la moarte pe oricine indraznea sa taie unul. Descoperite inca din antichitate, proprietatile uleiului de masline sunt pretuite si astazi de medicina moderna.

    Se pare ca primul care a descoperit calitatile terapeutice ale uleiului de masline a fost nimeni altul decat parintele medicinei, Hipocrat. Astfel ca, de-a lungul secolelor, oamenii au inceput sa cunoasca si sa utilizeze virtutile nutritioniste, medicale si cosmetice ale uleiului de masline.

    La vechii greci si la romani, cei care aveau parul si pielea uscate erau considerati murdari, drept pentru care bogati si saraci, femei si barbati, toti foloseau uleiul de masline pentru a-si ingriji pielea. La inceput, uleiul de masline era folosit ca sapun, apoi ca si crema, in combinatie cu diferite ierburi si flori. Acest interes pentru ingrijirea corpului avea si o ratiune practica: uleiul forma la suprafata pielii o pelicula care inchidea porii si o apara de mizerie si praf.

    Uleiul bun la toate

    Uleiul era folosit, de asemenea, pentru fabricarea unor unguente sau a mastilor de fata. Astfel de unguente erau folosite pentru tratarea ranilor, durerilor de cap sau a ochilor obositi. 

    Uleiul de masline era indicat si femeilor insarcinate, persoanelor care sufereau de stomac sau celor otraviti. Biblia spune ca Moise folosea uleiul de masline pentru a-i trata pe bolnavii de lepra.

    Uleiul de masline si sanatatea

    • datorita compozitiei sale, bogata in acid oleic si vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K si in fier, uleiul de masline are efecte remarcabile asupra organismului nostru, fiind cel mai indicat ulei pentru consum
    • contine substante antioxidante care pot intarzia procesul de imbatranire
    • trateaza ateroscleroza, disfunctiile ficatului si inflamatiile
    • consumul regulat de ulei de masline ajuta la scaderea nivelului colesterolului
    • are efecte benefice impotriva gastritei si ulcerului
    • ajuta digestia si are un efect pozitiv asupra constipatiei
    • are efecte favorabile asupra creierului si dezvoltarii sistemului nervos
    • ajuta organismul in perioada de crestere
    • apara organismul de infectii si ajuta la regenerarea tesuturilor
    • este eficient in tratarea infectiilor tractului urinar si problemelor vezicii biliare
    • este recomandat persoanelor care sufera de afectiuni cardio-vasculare.

    Uleiul de masline si frumusetea

    Acest aliment miraculos are si multe efecte benefice asupra pielii. De altfel, a si fost denumit „uleiul frumusetii”. Folosit in multe dintre tratamentele cosmetice, uleiul de masline este bun mai ales pentru cei care au un ten uscat. Egiptenii produceau tot felul de parfumuri si unguente care aveau la baza ulei de masline, iar Cleopatra folosea multe dintre ele pentru a-si pastra frumusetea. Uleiul utilizat pentru fabricarea acestor produse era obtinut din masline fara culoare, fara gust, culese cu mult inainte de a fi coapte.

    Pentru a-si mentine stralucirea pielii, grecii se imbaiau pur si simplu in ulei. Uleiul de masline sta si astazi la baza multor produse cosmetice naturale, precum: strugurel de buze, sampon, uleiuri de baie, creme de maini, sapunuri, uleiuri pentru masaj sau diverse lotiuni pentru unghii si tratamente anti-matreata.

  • Articole similare