• Cum il faci sa prinda drag de carte?

    Cum il faci sa prinda drag de carte?

    Fiecare parinte isi doreste un copil care sa indrageasca educatia si lectura. Apropierea de carti se face, insa, cu mult timp inainte ca micutul tau sa ajunga la scoala. Pasiunea pentru citit este un lucru pe care e bine sa il cultivi inca de la varstele cele mai mici, astfel incat aceasta sa nu reprezinte doar o obligatie scolara, ci sa intre in obisnuinta si in stilul sau de viata pentru totdeauna.

    Primul contact cu lumea minunata a cartilor se face inca din primul an. Carticelele din material textil sau din carton gros, cu diverse personaje si forme colorate, sunt o atractie pentru orice bebelus si sunt cele care ii invata cum sa manevreze o carte.

    Pe masura ce copilul creste, povestile devin o resursa pretioasa nu doar de distractie, ci si de familiarizare cu literatura. De fapt, ele sunt primele opere literare cu care cel mic ia contact. Stim ca internetul este plin de povesti si basme pentru copii disponibile online, insa te sfatuimi sa pastrezi rutina clasica a cartilor tiparite. Lasa-l sa stea langa tine atunci cand ii citesti si bucurati-va impreuna nu doar de povestea in sine, ci si de ilustratiile care o insotesc si de apropierea dintre voi. La sfarsitul povestii, comentati impreuna intelesul ei, pentru ca il va ajuta sa inteleaga ca fiecare naratiune are un mesaj. 

    Atunci cand vine vremea ca si copilul sa invete sa citeasca, incurajeaza-l sa faca acest lucru. La inceput va fi mai dificil, va silabisi sau va confunda literele, insa, treptat, se va obisnui cu lectura si va fi foarte mandru ca poate sa faca singur acest lucru. Chiar si asa, exemplul parintilor va fi, in continuare, foarte important. Daca micutul ii vede si pe mama sau pe tata ca apreciaza lectura si citesc carti in mod constant, cu atat mai firesc ii va fi sa isi formeze si el o rutina asemanatoare. Cateva ore pe sapatamana de citit impreuna pot face din familia voastra un ”club de lectura” foarte select si cu rezultate remarcabile. Continuati sa va impartasiti impresiile despre cartile pe care le cititi pentru ca acest lucru il va ajuta pe copil sa isi fixeze mai bine in memorie operele literare pe care le-a parcurs.

  • Articole similare