• Invata-ti copilul sa fie generos!

    Invata-ti copilul sa fie generos!

    Copiii invata de la noi nu doar sa faca primii pasi si sa spuna primele cuvinte, ci si foarte multe dintre valorile care ii vor ajuta sa devina, mai tarziu, oameni buni si cu grija fata de semenii lor. Dintre aceste valori, generozitatea este printre cele mai importante. Datorita ei, micutii de acum vor fi capabili sa reactioneze atunci cand vor vedea ca semeni de ai lor au nevoie de sprijin.

    Generozitatea nu trebuie sa astepte varsta maturitatii pentru a fi inteleasa. Ea se invata inca din primii ani de viata. Prima forma a ei pe care copilul o descopera este in relatia cu ceilalti micuti de la locul de joaca, atunci cand apar situatii in care isi impart jucariile. Il poti ”antrena” pentru acest moment inca de acasa. Luati o jucarie sau un obiect care ii place si roaga-l sa ti-l dea si tie putin, apoi, dupa putin timp, returneaza-i-l. Repetati exercitiul de mai multe ori. In acest fel, va intelege ca obiectul ii apartine si il va recupera, chiar daca il imprumuta pentru scurt timp altcuiva.

    Pe masura ce creste, vorbeste-i despre copii care s-ar bucura sa primeasca jucarii, pentru ca, uneori, parintii lor nu au posibilitati materiale sa le cumpere. Nu ii impune sa daruiasca, ci incearca sa faci in asa fel incat sa simta ca ideea a venit chiar de la el. Vei fi suprinsa sa afli ca, de multe ori, chiar asa se intampla. Incurajeaza-ti copilul sa doneze acele jucarii despre care este sigur ca e pregatit sa se desparta. In niciun caz nu il obliga sa renunte la vreuna, pentru ca va asocia ideea de donatie cu ceva neplacut si va capata aversiune fata de ea. Explica-i ca tot ceea ce daruieste trebuie sa fie curat si in buna stare, este un lucru care ii va ramane intiparit in memorie. 

    Atunci cand copilul ajunge la varsta scolara, ii poti arata ca generozitatea nu inseamna sa donezi doar obiecte sau bani, ci si timp, la fel de valoros. Periodic, puteti participa impreuna la sesiuni de voluntariat, pentru cauze pe care le alegeti de comun acord: puteti planta un copac, sa luati parte la o campanie de curatenie in comunitate sau sa va inscrieti intr-un program de pregatit masa pentru cei varstnici sau nevoiasi. Sunt doar cateva exemple, orice cauza care va trezeste interesul si pe care o sustineti impreuna iti va imbogati sufleteste copilul si va insemna timp de calitate si educatie in cel mai frumos sens al cuvantului.

  • Articole similare