• Casele viitorului

    Casele viitorului

    Noile standarde de constructie tind sa ne ghideze spre un mod de a ne raporta la o locuinta in termeni de  sustenabilitate si eficienta energetica, in egala masura cu designul casei sau cu finisajele acesteia. In ultimii ani, se observa si in Romania un interes din ce in ce mai mare pentru tehnici si materiale ecologice care te ajuta sa tii consumul de energie sub control, in special iarna, atunci cand costurile sunt mult mai mari. Pe de alta parte, asa cum este si normal intr-o lume in care resursele sunt limitate, eficienta energetica trebuie sa fie o preocupare constanta pentru noi toti. Avem datoria sa gasim solutii pentru ca generatiile viitoare sa se poata bucura de mediul inconjurator, asa cum il stim azi. 

    Dar ce inseamna mai exact o casa pasiva? Scopul ei este sa ofere confort la cel mai ridicat nivel, insa cu un consum foarte redus de energie. Pentru a face acest lucru, constructorii utilizeaza eficient soarele si ventilatia cu recuperare de caldura, astfel incat un sistem obisnuit de incalzire e practic inutil.

    Pentru a fi certificata ca fiind o constructie pasiva, o cladire trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte de baza:

    - Necesarul de energie pentru incalzire pe durata unui an nu trebuie sa depaseasca 15 kWh/ m².
    - Consumul total de energie primara pentru apa calda, incalzire si energie electrica nu trebuie sa depaseasca 120 kWh/ m²

    Casele pasive sunt incalzite in principal de soare, dar, spre deosebire de casele cu panouri solare ce transforma lumina soarelui in energie electrica, casele pasive captureaza energia soarelui sub forma de caldura, folosind designul si constructia casei in sine pentru a elimina nevoia de orice sursa conventionala de caldura. Un alt aspect important este ventilatia. Aceasta ofera constant aer curat, eliminand mirosurile neplacute din casa si mentinand o temperatura ideala in interior. Izolarea si ferestrele de calitate ajuta la diminuarea zgomotului exterior. Astfel, chiar si intr-o zona urbana aglomerata, vei fi protejata de poluarea sonora si te vei putea bucura de linistite.

    Prima casa pasiva a fost construita in anul 1991 in Darmstadt, Germania. De atunci, standardele in domeniu au evoluat, au fost introduse noi materiale ecologice de constructie si avem toate motivele sa credem ca locuintele viitorului vor fi din ce in ce mai sustenabile si mai adaptate schimbarilor climatice. 

  • Articole similare