• Cum iti alegi perdelele si draperiile

    Cum iti alegi perdelele si draperiile

    Mare parte din farmecul unei camere e dat de perdele si draperii. Zona ferestrei, locul de unde vine lumina, atrage toate privirile si e important ca totul sa fie aranjat cu gust si in ton cu restul incaperii. Conteaza cat de mare si de aglomerata e camera si ce tip de mobila si ce decoratiuni am ales pentru ea. Evident, pentru un mobilier minimalist, in forme simple geometrice, nu poti alege perdele si draperii foarte ample, cu broderii sau din materiale sofisticate. In schimb, daca spatiul este generos si incaperea are un aer clasic, cu mobila sculptata si tapet asortat, atunci si vesmantul ferestrei trebuie sa fie bogat si ceva mai pretentios, pentru a completa stilul.

    Dupa ce ai stabilit stilul camerei - nu uita ca sunt importante si marimea si forma ferestrelor – mai sunt cateva detalii la care trebuie sa fii atenta atunci cand alegi perdelele si draperiile: culoarea, lungimea, latimea si materialul. 

    Alegerea culorii respecta principiile armoniei cromatice, adica sa fie in ton cu restul camerei. Sau, dimpotriva, sa faca o puternica nota discordanta daca in respectiva camera draperiile si perdelele sunt elementul cheie de decor si ele trebuie sa atraga atentia. Grija mare la cum combini culorile intre perdea si draperie. Ca regula generala, e bine ca doar culoarea uneia dintre ele sa domine spatiul incaperii. Tine cont de faptul ca lumina va decolora in timp draperiile in culori tari. Daca vrei sa le pastrezi mai mult, orienteaza-te spre nuante neutre care rezista in bataia soarelui.

    Cat de lunga sa fie o draperie si cate pliuri sa aiba? Pentru o camera nu prea inalta, draperiile pot compensa si lasa impresia ca tavanul e mai sus decat pare. Pune galeria cam 15-20 de centimetri deasupra tocului ferestrei si lasa draperia sa cada pe podea. Pentru latime, masoara cat de larga este fereastra si apoi dubleaza centimetrii. Astfel, draperia se va aseza frumos, in falduri, fara a obtura prea mult din fereastra si, deci, fara a reduce cantitatea de lumina care patrunde in incapere. Pentru ferestre mici, cu forme atipice, incearca o draperie medie, croita dupa forma ferestrei, astfel incat sa o imbrace. 

    Asa cum spuneam la inceput, e foarte important materialul. Daca in cazul perdelelor trebuie sa fii atenta la cat de incarcate sunt in broderie, pentru draperii materialul poate face diferenta. Un material prea greu nu se va aseza bine in partea de jos, in timp ce unul prea usor va atarna fara nicio forma. Specialistii spun ca cele mai bune materiale pentru draperii sunt panzeturile din bumbac, matasea si catifeaua. 

  • Articole similare