• Brutaria cora: painea de casa pe vatra


    Aduna familia la vatra 
    Pe vremuri, vatra casei era inima casei. Acolo facea bunica mancare, acolo se adunau copiii cand suiera vantul pe afara si tot acolo se spuneau povesti transmise din generatie in generatie. Acum avem calorifere care sa ne incalzeasca trupurile, dar sufletul tot tanjeste dupa acea vatra. Iar painea de casa pe vatra de la cora iti umple masa de caldura si aduna toata familia in jurul ei. 

    Facuta ca odinioara 
    In fiecare zi, brutarii nostri modeleaza aceasta paine manual, din faina alba de grau, maia uscata activa, pe baza de faina de grau si secara, drojdie, sare de mare iodata si apa. Dupa ce-i dau forma rotunda in jurul careia vor gravita toti pofticiosiii din casa, painea ajunge in vatra incinsa, unde-si capata gustul bogat, aroma delicata si coaja aurie si crocanta.

    Paine de Romania
    Nu exista dubii, asta-i paine de pus pe mese romanesti. E genul de paine de care apuci cand ai o ciorba taraneasca in fata ochilor sau o tocanita cu sos delicios. Painea numai buna de purtat salata de vinete sau zacusca spre papilele tale pofticioase. Si, mai ales, painea care merge la fix cu o slaninuta romaneasca si o ceapa rosie.

  • Articole similare