• Brutaria cora: bagheta frantuzeasca

    Brutaria cora: bagheta frantuzeasca

    Diferita. Ca Franta.

    Francezii au iubit bagheta de la bun inceput si au adoptat-o ca un simbol pentru modul in care fac lucrurile diferit. Dar totul a plecat din necesitate. In 1920, guvernul francez a dat o lege care interzicea brutarilor sa-si inceapa ziua de munca mai devreme de 4 dimineata. Un lucru binevenit pentru drepturile brutarilor, dar nu foarte potrivit cu obiceiul francezilor de a trece pe la brutarie odata cu rasaritul. Painea rotunda, traditionala, cerea multe ore de preparare si coacere si nu putea fi gata de vanzare pana la micul dejun. Solutia brutarilor, in mare cumpana, a fost painea lunga si subtire, care putea fi coapta mult mai repede. 

    Reteta pastrata cu sfintenie

    Reteta de atunci nu a suferit multe modificari, iar brutarii cora o respecta in fiecare zi. Creat din faina alba de grau frantuzesc, faina din malt de grau, apa, sare iodata si drojdie, aluatul este apoi lasat la relaxare o perioada mai lunga. Doar asa, bagheta frantuzeasca isi dezvolta aroma specifica. In final, se portioneaza, se modeleaza manual si se coace pe vatra.

    O forma pentru milioane de mancaruri

    Poti s-o feliezi pe lat. Sau pe lung. Sau s-o rupi cu mana. Poti s-o binecuvantezi cu unt si usturoi. Sau doar sa asezi felii subtiri de mezeluri fine pe miezul pufos. Poti s-o inmoi in sosuri delicate. Sau s-o transformi in sandiviciuri supradimensionate. Sau, fie vorba intre noi, poti s-o savurezi si ca atare. 




  • Articole similare