• Prima zi de scoala: emotii de parinte

    Prima zi de scoala: emotii de parinte

    I-ai cumparat rechizitele si uniforma, ai indeplinit toate formalitatile birocratice pentru inscriere, i-ai povestit despre lucrurile interesante pe care urmeaza sa le invete si, cu toate acestea, parca tot nu iti vine sa crezi: puiul tau, pe care parca mai ieri il tineai in brate si il ajutai sa faca primii pasi, este deja elev de scoala! Este unul dintre cele mai emotionante evenimente din viata de mamica. Pe de o parte, nu stii cand a zburat timpul, iar, pe de alta parte, este fascinant sa iti vezi copilul intrand intr-o etapa a vietii atat de importanta!

    Ca orice schimbare semnificativa si trecerea la anii de scoala are nevoie de adaptare si de comunicare. Este bine sa iti pregatesti copilul cu ceva timp inainte dar, daca pana acum nu ai apucat sa discuti foarte mult cu el despre ce presupune viata de elev, nu este tarziu. Sfatul nostru este sa ii prezinti acest moment in tonuri cat mai pozitive, fara a pune presiune pe el. Nu il incarca sufleteste cu asteptarile tale, cum ar fi, de exemplu, sa ia premiul intai sau sa aiba numai calificativul ”foarte bine”. Entuziasmul sau fata de invatatura este mai natural si functioneaza mai bine daca o priveste ca pe o activitate atragatoare, nu ca pe un factor de presiune. Explica-i cate oportunitati ii ofera educatia si faptul ca fiecare lucru nou pe care il afla il ajuta sa devina mai bun.

    Este adevarat, aici ai si tu nevoie de putina introspectie. Te va ajuta sa introduci mai usor scoala in ritmul vostru cotidian de familie. Daca iti ponderezi asteptarile, vei constata ca nu exista niciun motiv de ingrijorare, iar lucrurile vor decurge firesc. Invatatura este, desigur, foarte importanta, insa ea nu trebuie sa monopolizeze exclusiv programul copilului si al parintilor. Nu uita ca micutul tau are nevoie, in continuare, de timp de joaca si de relaxare impreuna cu cei ai casei, elemente absolut esentiale pentru echilibrul sau psihic. 

    Si, la final, aminteste-ti ca orice noutate este mai usor acceptata si devine un factor pozitiv in viata noastra, daca nu ne raportam la ea ca la o corvoada, ci o privim ca pe o provocare interesanta!


  • Articole similare