• Secretele cafelei

    Secretele cafelei

    Cafea, cafea, cafea – pur si simplu nu iti poti incepe dimineata fara impulsul de energie al acesteia. Apoi, spre dupa-amiaza, te intorci in genunchi la cafea, cand mintea si corpul nu mai vor sa se miste in ritmul de care ai nevoie. Si mai sunt si momentele de rasfat, cand cauti impreuna cu prietenii cele mai subtile si sofisticate arome ale cafelelor speciale. Daca esti doar un bautor de cursa lunga de cafea sau un pasionat de noi si noi arome, trebuie sa stii ca exista cativa factori care afecteaza aroma cafelei, de la tipul de bob, regiunea in care a fost cultivat, modul de prajire si mixul final de boabe prajite. 

    Stim cu totii ca boabele de cafea sunt de doua tipuri: Arabica si Robusta. Daca Arabica creste ca un copacel iar bobul seamana mai mult cu o aluna, Robusta e mai degraba ca un tufis salbatic iar bobul este mic si rotund. Ce nu se stie prea des este ca aroma acestora depinde covarsitor de mult de regiunea in care creste respectivul tip de cafea. O cafea Arabica crescuta in Columbia va diferi foarte mult de una care creste in Brazilia sau Etiopia, spre exemplu. La fel si in cazul boabelor Robusta. Daca Arabica este cea care da aroma, aciditate si savoare, Robusta este crescuta pentru gustul amarui si mai ales pentru utilizarea in cafelele instantMai mult, specialistii spun ca o cafea care creste in aceeasi tara, poate avea arome complet diferite in functie de zona de plantare si conditiile atmosferice si de sol de acolo. 

    Asadar, am ajuns la cea mai frecventa intrebare a pasionatilor de cafea: ce contine blendul sau mixul? Cel mai adesea, cafeaua pe care o gasim in magazine este compusa dintr-un mix de boabeArabica si Robusta in diverse procente – care pot proveni din tari diferite sau din aceeasi tara dar din regiuni diferite. Mai exista si cafelele cu eticheta Single Origin, care inseamna cel mai adesea ca boabele provin dintr-o anumita tara, nu neaparat de pe o singura plantatie dintr-o anumita tara. Pentru a simplifica mult, blendul se foloseste in special pentru espressouri, iar Single Origin pentru French press sau cafeaua la filtru. 

    Gradul de prajire este un alt factor care influenteaza gustul unei cafele, existand mai multe intensitati. Spre exemplu, o prajire usoara va da cafelei o culoare usor maronie, dintr-o prajire medie va rezulta o cafea de culoarea ciocolatei, iar o prajire mai indelungata va face ca boabele de cafea sa aiba o culoare maronie intensa. Spre exemplu, o cafea prajita pentru espresso italian va tinde spre culoarea neagra iar o cafea prajita pentru Franta va fi de un negru intens si foarte uleioasa. Alege din catalogul cora cafeaua care iti place!

  • Articole similare