• 7 lucruri despre RCA

    7 lucruri despre RCA

    Iata cateva lucruri pe care poate nu le stiai despre asigurarea RCA:

    1. RCA obligatoriu pentru toate vehiculele inmatriculate

    Indiferent daca circuli cu masina sau nu, asigurarea RCA este obligatorie pentru toate autoturismele inmatriculate, chiar daca acestea sunt trase pe dreapta. Fiind vorba despre un vehicul parasit exista riscul ca acesta sa ia foc sau sa plece de pe loc, daca nu este parcat corespunzator, astfel avariind alte autoturisme.

    2. Nu esti obligat sa ai asupra ta polita RCA in format fizic pentru a o prezenta Politiei 

    Asigurarea RCA este obligatorie pentru toate autoturismele inmatriculate pe teritoriul Romaniei. Astfel, daca nu ai o asigurare valabila, risti sa fii amendat. Insa trebuie sa stii ca legea nu te obliga sa ai polita la tine pentru a o prezenta Politiei atunci cand esti oprit pentru verificare. Politia poate verifica pe loc in baza de date CEDAM daca masina ta are sau nu asigurare RCA valabila. 

    3. Asiguratorul RCA este obligat sa constate o dauna in baza RCA in 5 zile lucratoare

    Asiguratorul care incheie polite RCA este obligat sa constate daunele oriunde doreste pagubitul in maximum 5 zile lucratoare. Dupa acest termen, esti liber sa iti repari masina chiar daca nu s-a facut constatarea daunelor iar reparatiile le poti face in orice service autorizat. Este de preferat ca inainte sa repari autovehicului avariat sa apelezi la un expert tehnic auto care sa consemneze toate avariile. 

    4. Masina poate fi reparata la orice service autorizat

    Daca esti pagubit, poti repara masina in orice service, singura conditie fiind ca acesta sa fie autorizat de RAR. Asiguratorul trebuie sa achite costul reparatiilor in contul service-ului, indiferent daca au sau nu contract de decontare directa. O unitate cu decontare directa are avantajul ca nu vei plati tu reparatia din buzunar ca apoi sa-ti recuperezi banii de la firma de asigurari. Tu decizi unde iti repari masina insa fii atent  pentru ca trebuie  sa precizezi acest lucru in documentul “Cerere de despagubire” care se completeaza si se depune la asiguratorul RCA dupa efectuarea reparatiilor.

    5. Ai dreptul la o masina de inlocuire pentru perioada reparatiei masinii 

    Daca esti pagubit intr-un accident rutier, ai dreptul la o masina de inlocuire din aceeasi clasa sau inferioara cu a ta. Pentru fiecare 4 ore de manopera ai dreptul la o zi de inchiriere iar asiguratorul este obligat sa achite costul acestui serviciu. 

    6. Daca vinzi masina, poti recupera banii de pe asigurarea RCA

    Daca ti-ai vandut masina avand o asigurare RCA valabila iti poti recupera banii din prima de asigurare, care au ramas “neconsumati” – aferenti timpului pana la expirarea acesteia, daca nu ai avizat daune pana in acel moment. Ai nevoie de: cerere standard, copie dupa actul de identitate, polita RCA in original + dovada platii, dovada radiere fiscala, contract vanzare – cumparare (sau o copie dupa cartea de identitate a vehiculului fata/verso, unde sa se poata vedea vechiul si noul proprietar), inregistrarea la administratia financiara si un extras de cont pe numele asiguratului vechi. 

    7. Istoricul bonus-malus se pastreaza chiar daca iti schimbi masina

    Sistemul bonus – malus a fost introdus ca o masura de responsabilizare a posesorilor de vehicule si urmareste rasplatirea celor prudenti in trafic si penalizarea celor care produc accidente. Asadar, cu cat mai putine accidente, cu atat mai mare este valoarea bonus. Insa, ce se intampla daca iti cumperi o masina noua? In baza adeverintei de istorie de dauna de la asiguratorul masinii vechi, poti solicita pastrarea istoricului si sa pornesti cu asigurarea RCA pentru noua masina de la clasa bonus-malus de care ai beneficiat anterior, ceea ce poate insemna o reducere de pana la 50% ( reducerea maxima).

    La cora, ai libertatea sa comanzi online polita RCA, de oriunde si oricand, pe o luna sau atat cat ai nevoie. Completezi formularul online aici si plasezi comanda, in doar cateva minute. 

  • Articole similare