• De ce trebuie sa tii cont cand cumperi incaltaminte de iarna copilului mic

    De ce trebuie sa tii cont cand cumperi incaltaminte de iarna copilului mic

    Vine iarna si piticul tau va avea nevoie de incaltaminte calduroasa. La copiii foarte mici, alegerea poate fi mult mai grea, intrucat pe langa criteriile de calitate si estetica, este nevoie ca incaltamintea sa protejeze piciorul celui mic si sa-i favorizeze o dezvoltare armonioasa. 


    Exista printre parinti si bunici o serie de mituri despre incaltamintea copiilor care se propaga de la o generatie la alta. Cel mai puternic este acela legat de inaltimea incaltarilor. Zeci de ani, s-a crezut si inca se mai crede, ca incaltamintea inalta este cea recomandata gleznei copilului. In ciuda acestei credinte adanc inradacinate in perceptiile parintilor romani, medicii specializati in ortopedie pediatrica contrazic acest mit si atrag atentia asupra faptului ca, copiii mici au nevoie de incaltaminte flexibila, care sa lase spatiu pentru miscarea naturala a gleznei. Chiar daca pentru iarna veti opta pentru ghete sau cizmulite inalte, trebuie sa va asigurati ca acestea nu sunt rigide si ca permit copilului miscari naturale. 

    Un alt criteriu important este talpa pantofilor de iarna. Este important ca aceasta sa fie flexibila si usoara, astfel incat talpa sa se poata indoi, iar cel mic sa dezvolte o calcatura corecta. Apoi, este important ca aceasta sa nu fie alunecoasa si sa nu aiba toc sau talonet. 

    Masurarea corecta a piciorului va face diferenta intre o pereche de ghete potrivita si una nepotrivita cu varsta copilului. Cea mai simpla masuratoare este aceea, in care, pe o foaie, trasezi conturul piciorului copilului, care sta in picioare, apoi masori cu un centimentru, de la calcai, spre varful degetului mare. In general, incaltamintea copilului se ia cu un numar mai mare, astfel incat un deget de-al tau mic sa poata intra lejer in spatele pantofului copilului, dupa ce acesta este incaltat. Pentru incaltamintea de iarna, este recomandat sa cumparati ghete sau cizme cu 2 numere mai mari, intrucat copilul va purta sosete mai groase pe timpul iernii. 

    Ceva in plus de care sa tii cont: e preferabil sa alegi o singura pereche de incaltaminte de iarna, care sa fie de calitate, in locul mai multor perechi de ghete sau cizme de iarna, dar care sa nu respecte criteriile care fac ca piciorusele copilului sa se dezvolte normal. 

  • Articole similare