• Cateva lucruri pe care nu le stiai despre Craciun

    Cateva lucruri pe care nu le stiai despre Craciun

    Craciunul a devenit cea mai importanta si stralucitoare sarbatoare a crestinilor, insa nu a fost dintotdeauna asa. Si, mai ales, Craciunul nu a fost intotdeauna pe 25 Decembrie. Chiar daca Craciunul celebreaza nasterea lui Iisus, nu exista o mentiune biblica a acestei date. Data de 25 Decembrie a devenit o data de sarbatoare a nasterii lui Hristos, incepand cu secolul al treilea. 

    Traditia brazilor de Craciun coboara pana la Egiptul antic si Imperiul Roman, cand solstitiul de iarna era marcat prin folosirea brazilor. Insa bradul asa cum il stim astazi, impodobit, i-l datoram printului Albert al Germaniei, care i-l prezinta ca pe o surpriza, sotiei sale, regina Victoria a Marii Britanii. O fotografie a celor doi alaturi de copii, in jurul bradului, a fost facuta publica in 1848, intr-o revista londoneza. 

    Imaginea lui Mos Craciun, asa cum o stim noi astazi, reprezentand un batranel rotofei, cu par si barba alba, vesel si bland, este o creatie recenta, aparuta in urma efortului unei companii de bauturi racoritoare de a promova imaginea unui Mos Craciun vesel. In 1931, ilustratorul Haddon Sundblom, deseneaza pentru prima data pentru reclamele companiei, un Mos Craciun prietenos si glumet. 

    Cum in preajma Craciunului copiii scriu scrisori lui Mos Craciun si le trimit prin posta, in Canada, Mos Craciun a primit un cod postal special. Codul este HOH OHO !

    Vascul, una din plantele decorative ale sarbatorilor de iarna, este un simbol al fertilitatii, grecii antici considerand-o chiar un afrodisiac. Vascul a inceput sa fie asociat Craciunului ca o prelungire a traditiei de a agata vasc in casa in semn de pace si noroc. Abia in secolul al XVIII-lea, in Anglia, apare traditia sarutului sub ramuri de vasc, atunci cand un cuplu se regasea sub vasc in acelasi timp. 

  • Articole similare