• Cum ar trebui sa alegem jucariile copilului in functie de varsta

    Cum ar trebui sa alegem jucariile copilului in functie de varsta

    Magazinele sunt ticsite cu tot felul de jucarii, insa specialistii atrag atentia ca doar anumite jucarii contribuie la dezvoltarea motrica, emotionala si la creativitatea copiilor. Recent, UNICEF a publicat o lista foarte detaliata cu jucariile de care au nevoie copiii, in functie de varsta, pentru a se dezvolta armonios. Ca regula generala, este indicat sa le cumparati copiilor jucarii care pot fi folosite de copil in mai multe contexte si care nu au o stimulare unilaterala. Dintre jucarie si copil, el este cel care trebuie sa fie activ, nu jucaria. De aceea, evitati jucariile prea zgomotoase, cu multe luminite.

    Astfel, pentru varsta 0-1 an, cele mai recomandate jucarii sunt: joc suspendat deasupra patului, mingile cu diferite texturi si modele, oglinda fixata in siguranta in spatiul de joaca al copilului, carticelele din materiale textile cu imagini unice, mici instrumente muzicale, panglici, bureti, cutia de lemn din care apare si dispare o bila din lemn, oua din lemn natur, carduri mari cu forme geometrice si culori. 

    Pentru 1-2 ani, copiii vor fi stimulati daca se vor juca cu: cuburi din lemn, sortatoare de forme din lemn, piese mari de lego, plusuri cu care pot face joc de rol, puzzeluri incastru cu o singura piesa initial, apoi cu 2 sau mai multe, tepuse pe care se pot aseza forme, carticele cu animale si sunete, carticele cu obiecte pe care le pot identifica si le pot arata, animale din plastic cu care se pot replica diverse habitate, mingi de tenis si ping-pong, piramide, jucarii de baie, jucarii de impins si de tras, jucarii pentru nisip, papusi, masinute. 

    De la 3 ani, copiii devin extrem de activi iar noi trebuie sa incurajam cat se poate de mult miscarea in aer liber. Cu ajutorul unei triciclete sau a unei biciclete de echilibru, acesta poate parcurge distante destul de mari. Tot de la 3 ani, copiii incep sa fie foarte receptivi la povesti, deci cumparati-le cat mai multe carti cu povesti si mici enciclopedii cu animale. Este vremea cretelor, a cariocilor si creioanelor colorate. Arta trebuie sa se strecoare in viata copiilor vostri de la varste cat mai mici. Din acest moment, vor avea nevoie de masuta si scaunel pentru a-si face micile « opere de arta ». La 3 ani, copiii vor incepe sa se joace foarte creativ cu piesele de lego si cuburile de lemn, iar constructiile lor vor fi cat se poate de impresionante. De asemenea, oferiti-le cat mai multe ocazii de jocuri si jucarii care le stimuleaza motricitatea fina - jocuri de prins cu penseta, de decupat, de transferat cu ajutorul unei linguri. Joaca senzoriala este si ea importanta. 

    Pentru copiii intre 4 si 5 ani, jocurile de cooperare sunt foarte importante . Este varsta la care incep sa se joace jocuri de tip Piticot, Monopoly, Nu te supara frate, in general jocuri care au si o miza. Cartile, legourile, jocurile care cultiva logica si matematica, jocurile mozaic si tot felul de jocuri de constructie sunt cat se poate de indicate pentru aceasta varsta. 



  • Articole similare