• Cum poti actiona pentru siguranta ta online

    Cum poti actiona pentru siguranta ta online

    Inainte de a deschide computerul si a te apuca de lucru, adu-ti aminte ca problemele de securitate sunt importante si reale, chiar tu putand deveni o victima. Un Troian care copiaza date ti-ar putea copia oricand toate parolele. Un Ransomware ti-ar putea bloca computerul pana platesti o recompensa. Acestea sunt pericole pe care le poti evita daca iti iei cateva masuri de siguranta. 

    1. Instaleaza-ti un antivirus si upgradeaza-l cand iti cere. Este absolut necesar sa ai un strat in plus de protectie prin cumpararea unei solutii anti-virus. In momentul cand aceasta functioneaza optim te va anunta de fiecare data cand esti in pericol si va bloca orice actiune care ti-ar putea face rau. 

    2. Folosirea de parole unice pentru toate conturile online pe care le folosesti. Desi poate parea dificil sa ai o parola pentru fiecare cont online pe care il detii, aceasta masura te va ajuta in cazul unei spargeri de informatii. Cel mai simplu este de a avea o structura comuna pentru toate parolele, insa de a crea combinatii diferite. Pentru un bun management al parolelor, puteti sa va instalati un password manager, de tipul dashlane, keeper, lastpass, logmeonce, etc.

    3. Procura-ti un VPN si foloseste-l. Chiar daca este tentant sa folosesti wi-fi gratuit la restaurant, cafenea sau in alte spatii publice, acestea nu sunt conexiuni sigure. Un VPN iti cripteaza traficul pe internet, ceea ce face ca datele tale sa nu poata fi accesate. De asemenea, un VPN iti ascunde adresa IP. 

    4. Curata Cache-ul. Cookie-uri salvate, cautari salvate, istoricul site-urile pe care ai intrat, toate acestea pot indica date personale: unde stai, informatii despre familie si alte date personale. Cu CTRL+SHIFT+DEL poti sterge oricare din elementele de mai sus. 

    5. Inchide optiunea de save password in orice browser. Salvarea parolei ar trebui sa revina password managerului pe care l-ai instalat. 

    6. Securizeaza-ti actiunile in social media. Pentru a deveni mai sigur atunci cand stai pe retelele sociale si pentru a evita ca datele tale sa fie culese si folosite in scopuri cu care nu esti de acord, un prim pas ar fi sa stopezi anumite comportamente, de genul completarii de quizz-uri.

  • Articole similare