• Reteta Paella

    Reteta Paella

    De azi, blogul cora va invita intr-o calatorie delicioasa in jurul lumii! Nu va trebuie bagaje si nici viza, ci doar pofta de a gusta cele mai interesante retete ale planetei. Pregatiti-va sa calatoriti printre povestile culinare ale Europei, sa degustati aromele Asiei si chiar sa incercati preparate din bucataria plina de surprize a Americii de Sud. Si nu uitati sa reveniti in fiecare saptamana pe blogul cora pentru o reteta noua!

    Gustul din inima Spaniei – paella

    Poate ca nu vom afla niciodata daca prima tava de paella a fost gatita de un arab sau de un spaniol. Un lucru ramane sigur, insa: intalnirea dintre cele doua popoare a dat nastere uneia dintre cele mai apreciate mancaruri de pe planeta. 

    Aproape toti expertii culinari cad de acord ca paella a plecat din zona Valenciei. Se crede ca felul de mancare e rezultatul “colaborarii” fericite dintre localnicii cu origini romane si arabii care au cucerit mare parte din peninsula iberica. 

    Povestea spune ca reteta a fost improvizata de catre servitorii regilor mauri. Dupa marile banchete regale, ei luau acasa resturi de mancare si le pregateau amestecandu-le cu orez pe o tigaie incinsa. Pasionatii de bucatarie si lingvistica chiar au atribuit termenul “paella” unui derivat al cuvantului arab “bagiyah” care se traduce prin ramasite sau resturi. Alta parere e ca numele provine de fapt din latinescul patella, un sinonim pentru recipientul rotund in care era gatit. 

    Dar destul cu istoria, hai sa vedem cum putem gati o paella la fel de buna ca in Spania!

    Paella cu creveti

    Timp de preparare: 20 min

    Cantitate pentru 4 portii

    Ingrediente:

    • 2 linguri ulei de rapita
    • 1/2 lingura turmeric sau sofran
    • 1/2 cana ardei rosu taiat cubulete
    • 1/2 cana mazare inghetata
    • 1 lingura usturoi tocat
    • 2 pachete orez cu bob rotund
    • 1 lingura sare
    • 300 g creveti
    • 2 linguri zeama lamaie

    1. Incalzeste uleiul in tigaia pentru paella (sau intr-o tigaie non-aderent) cu un foc mediu spre puternic. Adauga turmeric si gateste pentru 1 minut amestecand constant. Apoi pune ardeiul rosu, mazarea si usturoiul. Continua sa amesteci ocazional si gateste pentru inca 2 minute. 

    2. Distribuie orezul intr-un strat uniform pe toata tigaia si lasa-l sa se gateasca aprox. 3 minute. Redu focul la intensitate medie si incepe sa amesteci adaugand sarea si piperul. Distribuie orezul din nou si gateste pentru 7 minute. 

    3. Pune crevetii deasupra si lasa-i sa se gateasca cu un capac peste. Opreste focul atunci cand crevetii par gatiti. Stropeste cu zeama de lamaie si serveste imediat.  

  • Articole similare