• 5 autoare de citit in aceasta primavara


    5 autoare de citit in aceasta primavara

    A venit primavara si putem da startul cititului in aer liber. In parc, pe munte, la mare sau la terasa, o carte buna nu trebuie sa va lipseasca cand plecati de acasa. Asadar, noi va recomandam un mix de fictiune, memorialistica si non-fictiune pentru a impaca toate gusturile. Si pentru ca luna martie este luna femeilor, le celebram si noi recomandand carti scrise de femei:

    Zuleiha deschide ochii, scrisa de scriitoare rusa, Guzel Iahina, considerata o revelatie a literaturii ruse din ultimii ani. Cartea a aparut la editura Humanitas, in traducerea Luanei Schidu in colectia „Raftul Denisei“, coordonata de Denisa Comanescu. Desi un roman de debut, acesta a primit recenzii entuziasmante din parte unor nume grele din comunitatea literara. Iata ce spune Ludmila Ulitkaia, un alt nume greu al literaturii ruse, despre romanul lui Guzel Iahina „Romanul lui Guzel Iahina este fara indoiala feminin. Este despre forta femeii si despre slabiciunea ei, despre maternitatea sacra nu pe fundalul unei camere de copil englezesti, ci pe fundalul unei colonii de munca, aceasta rezervatie infernala inventata de unul dintre cei mai mari raufacatori ai omenirii. Pentru mine ramane de neinteles cum a reusit o autoare atat de tanara sa creeze o opera atat de puternica, un imn inchinat iubirii si tandretei in infern… O felicit din toata inima pentru acest debut minunat.“ 

    Comuniune, de Ann Patchett, o autoare de succes, detinatoare a multor premii si distinctii. Povestea urmareste destinele a sase copii de-a lungul deceniilor, dupa separarea prin divortul parintilor si reunirea fara voie in cadrul unei noi familii, ca urmare a recasatoriei parintilor. Alegerile, experientele si incercarile prin care trec cei sase copii, apoi adulti, sunt scrise cu o fina penita de psiholog. 

    Povestea mea, cartea autobiografica scrisa de fosta prima doamna a Americii, Michelle Obama, este o confesiune onesta si directa despre anii petrecuti la Casa Alba, relatia cu fostul presedinte Barack Obama, dar si povestea devenirii femeii si profesionistului Michelle Obama. Partea copilariei si adolescentei este scrisa cu multa candoare si detalii care te ajuta sa intelegi foarte bine America anilor ’60-’70. 

    Recuperarea. Ce urmeaza dupa dependenta, scrisa de Leslie Jaminson, este o carte despre multiplele forme de dependenta si lupta pentru recuperare. Prin exemplele pe care le da, Leslie lanseaza si o perspectiva noua asupra modului in care rasa sau clasa sociala ii poate imparti pe dependenti in ochii celorlalti, in bolnavi sau infractori. 


    Tetralogia scrisa de Elena Ferrante - Prietena mea geniala, Povestea noului nume, Cei care pleaca si cei ce raman, Povestea fetitei pierdute - urmareste povestea a doua prietene din copilarie pana la batranete. Cu o scriitura captivanta, Elena Ferrante reuseste sa te tina cu sufletul la gura pana la ultima pagina. Cititind cele patru volume te vei simti ca intr-un carusel de emotii, idei si trairi care te vor tine nedezlipit de cele patru volume. 

  • Articole similare