• Alpinismul, sportul curajosilor care vor sa fie la inaltime

    Alpinismul, sportul curajosilor care vor sa fie la inaltime

    Sa escaladezi cei mai abrupti versanti de munte, sa ajungi pe varfurile cele mai semete si sa te iei la intrecere cu propriile temeri reprezinta mai mult decat un sport. Este o experienta personala care te poate remodela atat fizic, cat si psihic si te poate ajuta sa iti descoperi calitati pe care nici nu stiai ca le ai. Insa, inainte de a-ti pregati echipamentul pentru Mont Blanc sau pentru alt masiv celebru, este esential sa parcurgi toate etapele de baza ale antrenamentului. Dincolo de frumusetea sa, alpinismul este si un sport care poate deveni periculos daca nu cunosti foarte bine regulile de baza si daca nu ai asigurate antrenamentele si exercitiile fundamentale care te vor conduce catre performanta. Iata cateva sfaturi pentru alpinistii amatori.

    Documentarea este esentiala, atunci cand vrei sa pleci intr-o expeditie. Cauta sa afli cat mai multe despre muntele pe care intentionezi sa il escaladezi. Cauta carti scrise de cei care au trecut, deja, prin aceasta experienta. Daca ai posibilitatea, vorbeste cu unul dintre cei care deja au parcurs traseul. Foloseste canalele de social media si forumurile de pe internet pentru a pune intrebari.

    Fii atent la greutatea bagajului. Acesta nu ar trebui sa depaseasca maximum 20 de kilograme. In el intra si apa si mancarea. La capitolul alimentatie, alege hrana bogata in nutrienti, insa usoara din punct de vedere al greutatii.

    Intotdeauna sa ai la tine o haina subtire de ploaie, indiferent de ce anunta prognoza meteo. Muntele poate fi extrem de imprevizibil.

    Investeste in echipament si incaltaminte de cea mai buna calitate.

    Exerseaza cat mai mult felul in care trebuie sa reactionezi in caz de accident sau de urgenta. Asigura-te ca stii cui trebuie sa ceri ajutor in cazul aparitiei unor incidente nefericite.

    Daca te afli la inceput, nu pleca singur in expeditie. Mai ales la primele escalade, este recomandabil sa fii insotit de cineva care are multa experienta, chiar daca acest lucru presupune sa iti reprogramezi calatoria.
  • Articole similare