• Tantrumurile copiilor de sarbatori

    Tantrumurile copiilor de sarbatori

    Ghid de supravietuire


    Sarbatorile sunt prin excelenta momentele cand copiii fac crize, sunt capriciosi si devin imposibili, de parca nimic si nimeni nu le poate intra in voie. Iesirea din rutina, entuziasmul, surescitarea, oboseala acumulata in urma contactului cu un numar foarte mare de oameni, chiar daca acestia sunt din cercul familiei, trezesc in copiii mici emotii foarte puternice. Nu trebuie sa fiti foarte surprinsi daca acestia vor plange necontrolat din cele mai nesemnificative motive, vor cere si apoi vor refuza lucrurile cerute, se vor lipi de voi ca niste ventuze sau vor face mici «scene de teatru», exact in momentele cele mai neasteptate. 

    Toate astea se intampla pentru cei mici nu au inca filtrele necesare si mecanismele pentru stapanirea propriilor emotii. Ei sunt ca niste bureti care absorb din mediul inconjurator toate energiile si stimulii, fara niciun filtru de protectie. Amintiti-va asta, inainte de a deveni voi insiva nervosi! Copiii nu sunt rau intentionati, ci doar hiper senzitivi si nepregatiti sa faca fata unor contexte prea incarcate in emotie si informatie noua. 

    Pentru ca lucrurile sa fie mai usoare pentru toata lumea, cel mai important este sa nu puneti niciun fel de presiune externa pe ceea ce faceti. Nu trebuie sa aratati nici ca aveti cel mai ascultator si linistit copil, nici cate cuvinte stie, nici cate culori recunoaste, nici cate poezii a invatat la gradinita. Ramaneti calmi si apropiati de copil si amintiti-va ca voi sunteti sprijinul si scutul lui de aparare. Un parinte stresat va trezi anxietatea copilului, ceea ce va duce la un comportament dificil. 

    Un alt lucru pe care il puteti face este de a selecta cu atentie evenimentele de familie la care mergeti cu copiii. Incepeti sa taiati de pe lista toate acele intalniri care stiti ca pot iesi prost, din diferite motive. Daca totusi mergeti cu ei in vizite care devin stresante chiar si pentru voi, faceti din timp un plan de exit rapid. In cazul in care chiar nu puteti lua in calcul posibilitatea plecarii iar copilul a devenit iritat, retrageti-va cu el intr-o alta camera unde ii puteti oferi atentie si confort. 

    Nu in ultimul rand, incercati sa securizati copilul dinainte, oferindu-i o imagine clara asupra a ceea ce se va intampla. Prezentati-i clar si la obiect felul in care vor arata zilele petrecute cu familia extinsa sau departe de casa. Asa va avea suficiente informatii si se va simti mai sigur si linistit. 

  • Articole similare