• Voluntariatul, cel mai frumos mod in care poti sa schimbi lumea



    Cand vine vorba despre timpul tau liber, ai o multime de optiuni. Unele sunt doar pentru placerea sau bucuria ta, altele, insa, pot avea impact si asupra celor din jur. Voluntariatul este acea activitate in care poti combina pasiunile sau domeniile tale de interes cu schimbarea in bine pe care chiar tu poti sa o aduci in societate. Daca exista o anumita cauza care te intereseaza, poti sa contezi pe faptul ca timpul tau este extrem de valoros pentru oamenii care o sustin.

    Iata cum poti sa devii voluntar.

    In primul rand, stabileste-ti zona de interes. Aceasta poate sa fie una extrem de generala, precum educatia, ajutorul pentru cei nevoiasi, dar si un domeniu care apartine unei anumite nise.

     Esti pasionata, de exemplu, de hartile vechi? Intereseaza-te daca muzeul din localitatea in care traiesti nu ar avea nevoie de ajutor. Sau poate ca admiri activitatea organizatiilor care se ocupa cu protectia mediului? Ia legatura cu una dintre ele si vezi in ce masura poate beneficia de serviciile tale.

    Un alt lucru important de care trebuie sa tii cont este pregatirea ta in domeniul respectiv. Daca nu ai experienta sau cunostinte suficiente, tot asociatiile sau fundatiile te pot ajuta sa te documentezi temeinic. In acest fel, vei deveni un voluntar nu doar inimos, ci si bine pregatit si cu adevarat util.

    Un aspect esential este sa iti evaluezi de la bun inceput timpul pe care il poti oferi cauzei pe care ai ales-o si sa il respecti. In momentul in care o organizatie te accepta ca voluntar, aceasta are nevoie sa poata conta cu adevarat pe angajamentul pe care ti l-ai asumat.

    Sigur ca pot aparea situatii deosebite, insa, in mod normal, disponibilitatea ta trebuie sa fie una asumata si constanta. Mai ales in domeniile care necesita activitati constante si periodice (meditatii gratuite pentru școlari, de exemplu), implicarea ta trebuie sa fie una foarte serioasa.

    La final, insa, vei constata ca, datorita eforturilor tale, lumea in care traim cu totii chiar a devenit un pic mai buna!

  • Articole similare