• 8 lucruri fascinante despre caini




    Este cunoscut drept cel mai bun prieten al omului, inca din cele mai vechi timpuri. Cainele este mai mult decat un animal inteligent si loial, el are cateva calitati mai putin cunoscute, insa de-a dreptul fascinante.

    Are notiunea timpului. Un caine poate sa faca diferenta intre intervale mai lungi sau mai scurte de timp, iar acesta este motivul pentru care poate sa anticipeze momente din programul sau zilnic, cum ar fi plimbarea.

    Are inteligenta unui copil de doi ani. Iar acest lucru nu este unul minor, pentru ca, la aceasta varsta au dezvoltate capacitati importante de cunoastere. De exemplu, pot recunoaste pana la 250 de cuvinte si pot intepreta corect foarte multe gesturi.

    Exista o dovada clara a legaturii emotionale reale intre un caine si stapanul sau. In timpul momentelor de tandrete, cum ar fi mangaiatul, atat omul cat si prietenul sau cu patru labute secreta un hormon numit oxitocina, cunoscut si sub denumirea de  ”hormonul dragostei”.

    Cea mai veche rasa canina din lume este Saluki. Ramasitele reprezentantilor acestei rase au fost descoperite in morminte egiptene care dateaza din anul 2100 înaintea erei noastre.

    Cainele are simtul mirosului mai dezvoltat de 100.000 de ori decat cel al omului. El poate identifica inclusiv starea de spirit a stapanului sau, in functie de mirosul acestuia la un anumit moment.

    Atunci cand este lasat singur, cainele poate suferi de anxietate de separare. De aceea, este recomandat ca atunci cand pleci de acasa sa ii lasi la indemana o haina pe care ai purtat-o. Mirosul stapanului poate oferi consolare.

    Motivul pentru care cainii dorm adeseori incolaciti este unul care tine de instinctele lor de aparare. Din cele mai vechi timpuri, s-au obisnuit sa prefere aceasta pozitie pentru somn, pentru ca ii ajuta sa isi pastreze caldura corpului si sa isi protejeze organele vitale.

    Zgarda cu tinte aplicate nu este deloc o inventie moderna. Ea era folosita inca din Grecia antica, pentru a proteja gatul cainilor de eventualele muscaturi de lupi.

  • Articole similare