• 10 lucruri uimitoare pe care nu le stiati despre vin


    Vinul inseamna o intreaga lume de trairi, emotii si detalii.Nu degeaba este bautura in jurul careia se tes istorii si se cladesc culturi. De asemenea, vinul este cel care aduna oamenii in cluburi de pasionati, face faimoase regiunile unde se cultiva si naste milioane de ore de povesti. 

    Exista insa si lucruri pe care nu le stiati despre vin:

    1.    Tara cu cel mai mare consum de vin rosu din lume este China, in timp ce, cel mai mare consum de vin rosu pe cap de locuitor este in statul Vatican si in micul stat Andora. In timp ce la Vatican o persoana consuma pe an aproximativ 70 de sticle de vin pe an, in Andora se consuma o medie de 76 de sticle. Franta, Italia si Elvetia sunt tarile europene care completeaza topul tarilor cu cel mai mare consum de vin pe cap de locuitor.

    2.    Vinul este suportat diferit in functie de rasele umane. Asiaticii, populatiile indigene din America Latina, Statele Unite si Australia au ADH-ul (o enzima responsabila de digestia alcoolului) cu 85% mai scazuta ca in cazul europenilor. Aceasta s-ar putea datora faptului ca in decursul istoriei lor, aceste popoare nu au consumat alcool iar organismul lor nu a dezvoltat suficient aceasta enzima, spun oamenii de stiinta.

    3.    Ca va vine sa credeti sau nu, vinul naste frica la anumiti oameni. Acest tip de anxietate se numeste “oenofobie”.

    4.    Vinurile se depoziteaza pe orizontala pentru ca altfel dopul se usuca si se rupe in momentul in care desfacem sticla.

    5.    In momentul in care epava Titanicului a fost explorata de scafandri, acestia au descoperit ca majoritatea sticlelor de vin au supravietuit in pofida ciocnirii vasului de iceberg.

    6.    Hippocrate, cunoscut si ca fondatorul medicinei, folosea vinul in foarte multe din tratamentele pe care le prescria. Spre exemplu, acesta folosea vinul pentru scaderea febrei sau ca antiseptic.

    7.    Pentru a obtine aceeasi cantitate de anti-oxidanti pe care o gasesti intr-o sticla cu vin, ai nevoie de 20 de pahare cu suc de mere sau 7 pahare cu suc de portocale.

    8.    Consumat regulat si moderat, vinul rosu reduce riscurile de a dezvolta boli cardio vasculare si diabet zaharat de tip 2.

    9.    In momentul in care aveti un pahar de vin alb in mana, retineti ca acesta trebuie tinut de partea de jos a piciorului, astfel incat degetul sa nu intre in contact cu suprafata paharului. Motivul este legat de evitarea incalzirii vinului.

      10 .  Vinul nu expira insa poate imbratrani intr-un mod nepotrivit. Nu orice sticla de vin care depaseste cativa ani devine mai buna, cu un vin mai robust. Dimpotriva, o sticla de vin imbratranita necorespunzator, poate transforma un vin care a fost bun in anul punerii pe piata, intr-un vin imposibil de baut.


  • Articole similare