• ”E nevoie de un sat intreg ca sa cresti un copil”. În ”satul” tau cum este?




    Citatul din titlu este un vechi si frumos proverb african, care vorbeste despre importanta comunitatii in viata fiecarui copil. Sensul sau este ca micutii nostri au nevoie de sustinerea si empatia societatii pentru a se dezvolta si a creste sanatosi. Mai ales la primul copil, mamele au nevoie de intelegere si de ajutorul celor apropiati, dar si a comunitatii din care fac parte. 

    Acestea le pot ajuta sa se informeze mai bine, le pot fi alaturi atunci cand trec prin provocari mai complicate si, in general, le pot oferi un mediul in care sa se simta protejate.

    In zilele noastre si in mediul indepartat de satele africane, proverbul este, in continuare, valabil. Fiecare mama traieste intr-un ”microsistem” la care se raporteaza si cu care interactionează in fiecare zi. Familia, vecinii, prietenele, mamicile din parc, colegele de la munca, toate reprezinta ”satul” fiecareia dintre noi. La randul nostru, suntem parte din ”satul” altor mamici. De aceea, atunci cand invatam ceva nou sau primim ajutor de la o alta mamica este firesc sa folosim experienta pe care o acumulam pentru a ajuta alte mame, atunci cand trec printr-o situatie similara. Crescuti intr-o comunitate in care exista ajutor si solidaritate, copiii vor invata aceste notiuni de la cele mai fragede varste si vor forma propriul ”mini-sat”. Impreuna, toate aceste ”microsisteme” vor ajunge sa formeze societatea de acum, dar si pe cea in care micutii nostri vor ajunge la varsta maturitatii.

    Daca vrei sa intelegi mai bine in ce fel mamele isi pot fi de ajutor intre ele, te invitam, in fiecare marti, de la ora 10, la cora Lujerului, unde vei face cunostinta cu #AcademiaMamicilorFericite. 

    Vania Limban si echipa ei ne vorbesc despre cele mai interesante si utile subiecte pentru femeile insarcinate si proaspetele mamici si poti invata o multime de lucruri folositoare pentru tine si copilul tau. Mai mult, vei cunoaste alte mamici cu experienta si vei intelege cat de mult ajuta bunavointa, respectul si empatia in aceasta perioada minunata, insa plina de provocari.

  • Articole similare