Una dintre marile
bucurii ale verii este mersul la piata. Este atat de multa culoare si
bogatie, incat, fara indoiala, atunci cand ajungi acasa bucataria
arata ca un curcubeu. Si totul miroase atat de bine incat nu regreti
niciun moment ca poate ai cumparat compulsiv si iata, acum trebuie sa gasesti
solutii sa tii totul proaspat pentru un timp mai indelungat. Noi iti sarim in
ajutor cu un mic ghid despre cum sa tii in stare buna legumele si
fructele pana la momentul in care esti pregatit sa le consumi sau gatesti.
Un prim pas
este de a nu depozita impreuna legumele si fructele pentru ca
acestea isi vor grabi coacerea reciproc. Fructele elibereaza mai multa etilena,
ceea ce accelereaza coacerea, alterand si legumele din apropiere.
Un alt sfat este de
a elibera legumele si salatele de ate si elastice inainte de a le depozita in
frigider. Daca le pastrati in pungi
cu zip acestea trebuie lasate intredeschise pentru
aerisire si dispuse in asa fel incat sa aiba suficient de mult spatiu.
Tot ceea ce are frunze va rezista mai mult daca vor fi spalate inainte, uscate
cu prosoape de hartie si apoi introduse in pungi de plastic. Anumite fructe
– avocado, mango, pepenele galben, rosiile, merele si perele se
coc suplimentar daca sunt lasate la temperatura camerei.
Pentru anumite
fructe si legume, trebuie sa luati anumite masuri pentru a le prelungi durata
de viata:
Tot ceea ce
inseamna fructe de padure – afine, mure, zmeura –
vor rezista mai bine daca le veti clati intr-o solutie obtinuta din 3
parti de apa si 1 parte de otet. Otetul va
impiedica dezvoltarea rapida a mucegaiului si va distruge bacteriile. Dupa
acesta clatire, uscati-le cu prosoape de hartie si refrigerati-le in caserole
in care asezati prosoape curate de hartie.
Ciresele se
vor pastra proaspete daca le veti tine in frigider imediat cum ati
ajuns acasa cu ele, de preferat intr-o punga de plastic cu zip.
Desi nu pare, castravetii pastrati
in frigider vor avea o viata mai scurta fata de cei lasati la temperatura camerei.
Asadar, pentru a avea castraveti crocanti si fermi, tineti-i la
temperature camerei, altfel, in frigider, acestia se vor deshidrata si vor
dezvolta mucegai.
Plantele
aromatice – patrunjel, busuioc, leustean, marar – vor
rezista mai mult daca le veti trata ca pe flori. Asadar, asezati-le
intr-o mica vaza sau pahar cu apa si aveti grija sa indepartati frunzele uscate.
Nectarinele, piersicile si prunele continua sa se
coaca daca sunt tinute la temperatura camerei. Un sfat bun de urmat ar
fi ca acestea sa fie tinute in afara frigiderului pana sunteti multumiti de
textura lor, apoi introduse in frigider si consumate rapid, pentru ca
odata introduse in frigider incep sa-si piarda aroma.
Rosiile trebuie
sa ramana in afara frigiderului pentru ca la rece isi modifica aroma iar
textura lor devine fainoasa.