• Legume si fructe proaspete pentru un timp mai lung in timpul verii






    Una dintre marile bucurii ale verii este mersul la piata. Este atat de multa culoare si bogatie, incat, fara indoiala, atunci cand ajungi acasa bucataria arata ca un curcubeu. Si totul miroase atat de bine incat nu regreti niciun moment ca poate ai cumparat compulsiv si iata, acum trebuie sa gasesti solutii sa tii totul proaspat pentru un timp mai indelungat. Noi iti sarim in ajutor cu un mic ghid despre cum sa tii in stare buna legumele si fructele pana la momentul in care esti pregatit sa le consumi sau gatesti.

    Un prim pas este de a nu depozita impreuna legumele si fructele pentru ca acestea isi vor grabi coacerea reciproc. Fructele elibereaza mai multa etilena, ceea ce accelereaza coacerea, alterand si legumele din apropiere.

    Un alt sfat este de a elibera legumele si salatele de ate si elastice inainte de a le depozita in frigider. Daca le pastrati in pungi cu zip acestea trebuie lasate intredeschise pentru aerisire si dispuse in asa fel incat sa aiba suficient de mult spatiu. Tot ceea ce are frunze va rezista mai mult daca vor fi spalate inainte, uscate cu prosoape de hartie si apoi introduse in pungi de plastic. Anumite fructe – avocadomangopepenele galben, rosiilemerele si perele se coc suplimentar daca sunt lasate la temperatura camerei.

    Pentru anumite fructe si legume, trebuie sa luati anumite masuri pentru a le prelungi durata de viata:

    Tot ceea ce inseamna fructe de padure – afine, mure, zmeura – vor rezista mai bine daca le veti clati intr-o solutie obtinuta din 3 parti de apa si 1 parte de otetOtetul va impiedica dezvoltarea rapida a mucegaiului si va distruge bacteriile. Dupa acesta clatire, uscati-le cu prosoape de hartie si refrigerati-le in caserole in care asezati prosoape curate de hartie.

    Ciresele se vor pastra proaspete daca le veti tine in frigider imediat cum ati ajuns acasa cu ele, de preferat intr-o punga de plastic cu zip.

    Desi nu pare, castravetii pastrati in frigider vor avea o viata mai scurta fata de cei lasati la temperatura camerei. Asadar, pentru a avea castraveti crocanti si fermi, tineti-i la temperature camerei, altfel, in frigider, acestia se vor deshidrata si vor dezvolta mucegai.

    Plantele aromatice – patrunjel, busuioc, leustean, marar – vor rezista mai mult daca le veti trata ca pe flori. Asadar, asezati-le intr-o mica vaza sau pahar cu apa si aveti grija sa indepartati frunzele uscate.

    Nectarinelepiersicile si prunele continua sa se coaca daca sunt tinute la temperatura camerei. Un sfat bun de urmat ar fi ca acestea sa fie tinute in afara frigiderului pana sunteti multumiti de textura lor, apoi introduse in frigider si consumate rapid, pentru ca odata introduse in frigider incep sa-si piarda aroma.

    Rosiile trebuie sa ramana in afara frigiderului pentru ca la rece isi modifica aroma iar textura lor devine fainoasa. 

  • Articole similare