• Artele martiale: o activitate pentru trup si spirit




    Te-ai gandit sa incepi un program intensiv de sport, insa nu iti surad prea tare alergatul in parc, inotul, sau sala de fitness? Este posibil ca varianta cea mai buna pentru tine sa fie artele martiale. Iti ofera un exercitiu fizic intensi si, in acelasi timp, te apropie de o cultura si de o filosofie foarte speciale. Un bonus important este ca vei invata si tehnici de autoaparare care, in anumite situatii, pot deveni extrem de utile, desi iti dorim sa nu ai vreodata nevoie de ele.

    Exista mai multe stiluri de arte martiale din care poti alege si iti recomandam sa studiezi in detaliu ce presupune fiecare dintre ele, indiferent daca vorbim despre Karate, Kung-Fu, Muay Thai, Tae Kwon Do, Judo, Yaw-Yan sau Jiu Jitsu. Fiecare contine tehnici proprii, un ritm de antrenament dedicat si o abordare unica. In acelasi timp, exista trasaturi care le apropie unele de celelalte si care provin din filosofia orientala din care s-au dezvoltat.

    Primul lucru pe care trebuie sa il stii este acela ca artele martiale sunt, in cel mai propriu sens al termenului, dedicate autoapararii.

     Sensul lor este de a dezvolta capacitatea de autoprotectie in situatii complicate, nicidecum de a incuraja agresiunea. Desi poate parea paradoxal, spiritul artelor martiale este unul pacifist, dedicat iubirii fata de semenii nostri. Teoreticienii lor insista asupra faptului ca aceste activitati au in centrul filosofiei lor valoarea, cavalerismul si spiritul de sacrificiu, scopul final fiind acela ca oamenii sa poata convietui in pace si armonie. 
    Autocontrolul, respectul fata de ceilalti si evolutia pana la cea mai buna versiune a noastra sunt concepte care se afla in centrul filosofiei din care s-au dezvoltat artele martiale.

    Cat despre componenta fizica, este una extrem de importanta. Artele martiale ii ofera organismului tau beneficii semnificative, asemeni oricarui sport. Daca le vei practica in mod regulat si cu disciplina, vei constata cum corpul tau capata o forma tot mai armonioasa, activitatea cardiovasculara se imbunatateste semnificativ, mobilitatea va ajunge la cote superioare, la fel ca si coordonarea intre trup si minte. Toate acestea sunt motive perfecte sa te interesezi ce posibilitati de a practica artele martiale ai in aproprierea ta si sa iei legatura cu sala respectiva pentru a afla toate detaliile care te intereseaza.

  • Articole similare