• Reguli de buna purtare la muzeu




    O vizita la muzeu este intotdeauna binevenita. Ne imbogateste cunostintele despre domeniile care ne intereseaza, ne aduce bucuria de a vedea cu ochii nostri capodopere ale artei sau obiecte de patrimoniu si ne imbunatateste starea de spirit. Este bine sa le oferim si copiilor nostri aceasta experienta, cat mai devreme posibil. Totusi, este bine sa stim si care sunt regulile de buna purtare intr-un asemenea mediu, pentru a ne putea bucura de vizita in asa fel incat sa nu-i deranjam pe cei din jur.

    Prima regula este una elementara, scrisa la intrarea in majoritatea muzeelor, insa, de foarte multe ori ignorata: pastreaza linistea! Din respect pentru locul in care te afli si pentru ceilalti vizitatori, pastreaza exclamatiile de entuziasm si conversatiile despre exponate pentru cafeaua de dupa. Fiecare dintre cei prezenti isi doreste sa traiasca intr-un mod cat mai intens bucuria de a vedea capodopere, iar zgmotele, discutiile nesfarsite si efuziunile zgomotoase nu fac decat sa strice aceste momente. Aceeasi recomandare este valabila si in ceea ce priveste telefonul mobil: pastreaza-l pe modul silent si, daca ai ceva urgent de comunicat, foloseste mesajele scrise.

    Lasa-ti hainele pentru exterior si bagajele la garderoba. Majoritatea muzeelor au o astfel de incapere in care iti poti depozita bunurile voluminoase. Nu doar ca vei evita inghesuiala si riscul de a lovi vreun exponat cu geanta ta voluminoasa, dar iti vei oferi si tie libertate deplina de miscare si un mod mai confortabil de a parcurge toate salile de expozitie.

    Incearca sa nu contribui la aglomeratia in fata exponatelor celebre. O pictura faimoasa sau o sculptura care produce senzatie pot deveni locuri in fata carora apare inghesuiala. Acest lucru pune in pericol chiar operele de arta, pentru ca riscul de se deteriora este mult mai mare. Ramai departe de aglomeratie si asteapta un moment mai prielnic pentru a te bucura de ele. Este de la sine inteles ca nu este un semn de buna crestere sa te asezi in fata altcuiva care admira opera respectiva, oricat de tare ti-ai dori sa o vezi mai repede.

  • Articole similare