• Biblioteca, vedeta casei tale. Cum sa o aranjezi



    Daca esti o pasionata de citit si ai adunat, de-a lungul vremii, sute de carti pe care le ai raspandite in fiecare colt liber al casei, este momentul sa iei masuri pentru a le oferi spatiul pe care il merita. O biblioteca nu este neaparat foarte costisitoare, insa reprezinta o investitie care iti va transforma intreaga casa si, odata cu ea, starea de spirit.O poti alege in stilul pe care il preferi, mai clasic sau mai modern, important este sa te reprezinte si sa adaposteasca intr-un mod cat mai eficient si mai estetic colectia sa de carti. 

    Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa o aranjezi:

    In primul rand, tine cont de faptul ca biblioteca este, exact asa cum i-a fost dintotdeauna menirea, dedicata cartilor. Asadar, ele sunt principalele obiecte pe care trebuie sa le gazduiasca. Nu o transforma in spatiu de depozitare pentru alte maruntisuri sau decoratiuni carora nu ai reusit sa le gasesti, inca un loc in casa. Te poti gandi sa ii adaugi cateva obiecte de decor sau fotografii inramate, insa abia dupa ce ai terminat aranjatul cartilor.

    In privinta volumelor, este bine sa tii cont de criterii de profunzime, mai degraba decat de unele superficiale. Sorteaza cartile pe rafturi in functie de domeniile pe care ele le abordeaza si nu de culoarea copertei. Nici macar ordinea alfabetica a autorilor nu este cea mai fericita metoda, pentru ca, atunci cand cauti o carte dintr-un anumit domeniu, dar ai uitat cum il cheama pe autor, misiunea va deveni imposibila. Grupeaza-le, asadar, pe genuri literare si, atunci cand vorbim despre cele tehnice, in functie de domeniile specifice.

    Nu te gandi prea mult la aspectul exterior al cartilor. Sigur ca un iubitor al cititului isi doreste sa le pastreze in cea mai buna stare. Insa, uneori, cartile pe care le iubim cel mai mult sunt si cele mai deteriorate, fie pentru ca le-am lecturat de nenumarate ori, fie pentru ca le-am achizitionat dintr-un anticariat, unde au ajuns dupa ce alti oameni s-au bucurat de ele. Mandreste-te, asadar, cu acesti ”veterani” ai bibliotecii tale si rezerva-le un loc in fata, nu in ascunzisul din spatele vreunui raft oarecare.

  • Articole similare