• Incepe scoala. Ce activitati ii propunem copilului dupa ore





    Daca ai terminat pregatirile pentru unu nou start de an scolar, poate nu ar fi rau sa te gandesti ce activitati extra i-ar placea copilului tau. Important de precizat ca trebuie sa fie activitati care sa-i placa celui mic, nu tie sau bunicilor.  De asemenea, nu incerca sa pui utilitatea mereu pe primul loc, mai ales daca vorbim de prescolari sau de copii de pana la 10-12 ani. In cazul lor, oferta de activitati extra-scolare ar trebui sa fie cat mai mare, ca sa aiba de unde alege.

     La o varsta asa frageda, copiii nu stiu inca ce-si doresc si trebuie mai intai sa experimenteze ca sa-si dea seama ce vor sa faca si ce nu. De aceea, uneori, renunta rapid la o activitate si cer sa incerce alta. Acesta este momentul in care e bine sa ai la indemana noi optiuni. Iata cateva idei de activitati care te-ar putea inspira.

       Cursuri de prim ajutor medical. Nu mai are rost sa spun de ce sunt utile astfel de cursuri. Trebuie, insa, sa alegi unele care sa starneasca interesul copilului, adica explicatiile sa fie oferite pentru nivelul varstei. Sunt astfel de cursuri care ii invata pe cei mici ce sa faca in caz de incendiu, daca este surprins de furtuna, daca sufera de deshidratare din cauza caniculei sau daca a fost intepat de insecte si risca sa faca alergie. Sunt si cursuri avansate care explica procedurile in caz de accidentari mai serioase, soldate cu fracturi si sangerari. Evident, copiii vor invata cum sa foloseasca o trusa de prim-ajutor si cum sa ceara ajutor sunand la numarul unic de urgenta.

        Lectii de bune maniere. Niciodata nu e tarziu sa inveti gesturi frumoase, de curtoazie, dar abc-ul bunelor maniere trebuie insusit cat mai devreme. Astfel, nu mai exista riscul ca micutii sa deprinda gesturi sau ticuri nepotrivite de care apoi nu mai reusesti sa-i dezveti. Sunt cursuri in care copiii invata de la lucruri de baza – cum sa salute corect, cum sa se prezinte sau cum sa interactioneze cu persoanele pe care le intalnesc pentru prima data – la deprinderi mai sofisticate: cum sa foloseasca tacamurile la o masa festiva, cum si cand sa foloseasca expresii de politete. Ai putea spune ca astfel de lucruri copiii le invata de la parinti. Nu e o regula universala. De multe ori, micutii sunt mai receptivi si mai atenti la sfaturile venite din afara familiei si sunt sanse mai mari sa le aplice in viata de zi cu zi.

    Cursuri de robotica. Nu mai are nimeni nicio indoiala ca tehnologia se impune cu rapiditate in mai toate domeniile de activitate. De aceea, copiii trebuie sa se familiarizeze de la varste cat mai mici cu tehnologia. Si nu vorbim de telefonul pe care nu-l mai lasa nici bebelusii din mana sau de uitatul cu orele la televizior, ci de cursuri de robotica sau informatica care pot deschide apetitul copiilor pentru acest domeniu al viitorului. E clar ca nu toti micutii sunt atrasi in aceeasi masura, dar cei care manifesta un interes trebuie motivati si implicati cat mai mult, dincolo de ce invata la scoala. La astfel de cursuri pot realiza machete si prototipuri, pot aprofunda intr-un mod creativ matematica si fizica si isi pot pune mintea la contributie chiar pentru mici inventii personale.



  • Articole similare