Carnea de vita este una dintre cele mai dificil de gatit feluri de mancare
si asta o stie orice bucatar. Atunci cand cineva iti spune ca ai gatit o
friptura de vita ca un chef, acesta chiar este complimentul suprem. Pentru ca a
gati carnea de vita nu inseamna doar indemanare si experienta, ci si un pic de
stiinta, combinata cu arta. Insa asta nu trebuie sa va descurajeze, ci doar sa
va ambitioneze, pentru ca, daca veti respecta anumiti pasi, cu siguranta veti reusi
sa gatiti pentru familie si prieteni o carne de vita pentru care veti primi
laude.
Partea cea mai importanta este alegerea in sine a bucatii care va fi
gatita. Dupa cum probabil stiti, la macelarie veti putea alege intre antricot,
T-Bone, file sau vrabiora. In restaurante, antricotul il veti regasi ca Rib-Eye
sau Rib Steak. Filet-ul este cunoscut si ca Tenderloine, Bifteck, Chateaubriand
sau Filet Mignon. T-Bone este trecut in meniurile restaurantelor exact sub
aceasta denumire sau, mai rar, ca Porterhouse. Vrabioara probabil ca o stiti ca Top Sirloin sau Strip.
Asadar, in functie de bucata
pe care o alegeti, si gatirea este putin diferita. Principiile sunt
insa aceleasi, dupa cum explica si marii chefi, care se bucura de recunoastere
internationala :
·
Pentru inceput, gatirea se face la temperaturi inalte,
maximum de flacara pe care o aveti la aragaz, astfel incat carnea sa rmana
suculenta inauntru, dar sa prinda o crusta crocanta la exterior. In functie de
grosimea bucatii, aceasta se tine in tigaie intre 4-6 minute, pentru fiecare
parte, fara sa o intoarceti inainte de expirarea timpului.
·
Dupa gatirea rapida, carnea continua sa fie pregatita la
temperatura medie. Aceasta temperatura medie se obtine fie prin mutarea carnii
in cuptor, fie prin gatirea pe o parte a gratarului unde temperatura nu este
atat de inalta. Timpul de gatire in cuptor nu trebuie sa depaseasca 10 minute.
·
Dupa scoaterea din cuptor, carnea are nevoie de timp
pentru a se odihni. Timpul necesar este de cel putin jumatate din timpul
gatirii. In acest fel, carnea isi va continua procesul de coacere, insa va
ramane moale, suculenta si roz. In plus, timpul de odihna va face ca sucul sa
ramana in carne, nu sa se scurga pe tocator.
·
In tigaia in care o pregatiti trebuie sa va asigurati ca
puneti ulei de buna calitate, eventual o combinatie de ulei cu unt.
Pasii de mai sus vor asigura o gatire perfecta bucatii de vita, iar voi
veti primi laudele mult ravnite.