• Cum sa gestionezi tantrumurile copilului de sarbatori



    Sarbatorile pot fi cu usurinta nu numai o reteta pentru cadouri, bucurie si armonie, ci si una pentru lacrimi si furie : programul zilnic schimbat, calatoriile din loc in loc, emotiile si entuziasmul in exces, oboseala, prea multa lume si informatii noi. Cu toate aceste presiuni si schimbari, copiii, in special cei mici, pierd controlul si defuleaza in cele mai critice momente pentru voi, adultii. Pentru a minimiza lacrimile si a face loc pentru mai multa bucurie, iata cateva lucruri de care sa tineti cont.  
    In primul rand, nu uitati ca emotiile voastre sunt un declansator de bucurie sau de nervi si anxietate. Cu cat veti reusi sa ramaneti calmi si senini in aceasta perioada nebuna a sarbatorilor, au atat copiii vostri va vor replica starea. Amintiti-va ca voi sunteti reglatorul lor de stare. Asa ca, incercati sa gasiti din timp acele metode care va umplu cupa de emotii cu calm si voie buna.

    Pregatirea. Cu cat copiii vor avea mai multe informatii despre ceea ce urmeaza, cu atat se vor simti mai confortabili si mai in control. Povestiti-le din timp unde urmeaza sa plecati, ce se va intampla acolo, cu cine se vor intalni. Puteti chiar sa creati un calendar in care sa listati toate activitatile, pe zile. Pe langa faptul ca acestia vor crea alaturi de voi un material pe care il pot desena si insemna cum vor ei, vor primi si acele informatii cheie care ii va face sa se simta confortabili. Pe acelasi principiu, puteti exersa cu ei diferitele roluri pe care le vor avea in timpul perioadei de sarbatori. Un copil care stie dinainte ce asteptari aveti de la el este mai probabil sa si faca lucrul respectiv. In acest sens, puteti sa aveti un joc de rol din care sa reiasa ca ati vrea ca atunci cand primeste cadoul de la bunici sa spuna multumesc mult, sau sa stie cum sa se ridice de la masa cand vrea sa plece.

    Programati cat mai putine intalniri. Pentru copiii mici, prea multe intalniri cu oameni din afara ariei lor de cunoscuti pot crea frici, anxietati si sentimente puternice de respingere. De aceea, este indicat sa nu aveti mai mult de o intalnire pe zi cu oameni straini, astfel incat copiii sa nu treaca printr-un carusel de emotii, pe care, in final, sa nu-l mai poata stapani.

    Fiti cu ochii in patru pe cantitatea de dulciuri pe care o consuma. Prea multe dulciuri va rezulta in copii mult prea agitati, cu care nu veti mai reusi sa va intelegeti. De asemenea, incercati sa va tineti cat mai mult de orele de somn. Un copil prea obosit este mult mai usor prada tantrumurilor.

    Limitati-va asteptarile. Chiar daca poate veti fi luati de valul si euforia sarbatorilor, a intalnirilor cu prietenii si familia, nu uitati ca sunteti cu copii mici care au nevoie de activitati pentru varsta lor. Asadar, asigurati-va ca aveti cu voi jocuri care le fac placere. De asemenea, aveti grija ca programul de vizite sa includa o iesire in parc sau la locul de joaca.

  • Articole similare