• Blue Monday sau cea mai deprimanta zi din an!



    Blue Monday, care in 2020 corespunde datei de 20 ianuarie, este considerata a fi cea mai deprimanta zi din an. La aceasta concluzie a ajuns psihologul britanic Cliff Arnall  in 2005, care a creat o formula matematica pentru a identifica cele mai dificile momente dintr-un an.

    In 2005, Cliff Arnall, fost profesor la Universitatea Cardiff din Marea Britanie, a venit cu o formula menita sa prezica cea mai deprimanta zi a anului.

    Pentru a ajunge la aceasta concluzie, psihologul a analizat o combinatie de factori si considera ca „depresia colectiva“ din a treia zi de luni din an ar fi cauzata de conditiile meteorologice, nivelul datoriilor acumulate, cate zile au trecut de la sarbatorile de iarna, cate zile au trecut de la incalcarea obiectivelor trasate pentru noul an si nivelul scazut de motivatie.  

    In ianuarie, organismul uman se resimte dupa consumul de alcool si de ciocolata din luna decembrie, conturile bancare sunt aproape de cota de avarie din cauza cadourilor de Craciun si a petrecerilor de Revelion.

    Pentru cei curiosi, aceasta este formula matematica a Blue Monday:

    [W + (D-d)] x TQ
           M x NA
        
    unde: 
    W = weather (vremea mohorata)
    D = debt (datoriile)
    d = monthly salary (salariul lunar)
    T = time since Christmas (timpul scurs de la Craciun)
    Q = time since failed quit attempt (timpul scurs de la incalcarea obiectivelor)
    M = low motivational levels (nivelul scazut de motivatie)
    NA = the need to take action (nevoia de a actiona) 

    Potrivit specialistilor, persoanele care stau langa fereastra sau care ies la plimbare pot scapa mai usor de starea de depresie din aceasta perioada a anului. Te poti bucura de zilele mai putin geroase cu oplimbare prin parc sau de ce nu, la o alergare cu prietenii.
      
    De asemenea, expertii recomanda sporturile specifice iernii sau, daca vremea este mult prea friguroasa, exercitiile la sala. Poti incepe un antrenament de fitness sau aerobic, sau poti alege unul dintre sporturile tale favorite: innot, tenis, fotbal. Ai o gramada de motive sa faci miscare!

    Mananca mai sanatos!

    Alimentatia joaca un rol important in mentinerea unei stari bune de dispozitie. Fructele, legumele si cerealele  contribuie la echilibrarea nivelului de serotonina din organism, care poarta si denumirea de hormonul fericirii.

    In perioada iernii este important sa iei si vitamina D. O poti procura din somon, oua, lapte, branza si suc de portocale.

    Planifica-ti urmatoarea vacanta!

    Alege un city-break si cumpara azi biletele de avion! Sau rezerva o vacanta la munte, in tara. Indiferent de situatie, planurile de vacanta ne fac mereu sa ne simtim mult mai bine, sa uitam de stres si sa incepem planificarea vacantei.





  • Articole similare