• Cum reducem timpul de televizor si tableta, cu respect si blandete




    Copilul tau se uita prea mult la televizor sau pe tableta? Cu siguranta nu esti nici primul si nici ultimul parinte care a facut loc televizorului sau tabletei in viata copilului pentru a gestiona cu mai multa usurinta anumite momente dificile din viata familiei sale. Daca pe moment ti s-a parut o idee buna pentru ca in felul acesta ai putut face mancare sau curatenie in liniste, sau poate ai putut pune la somn copilul cel mic cu mai mare usurinta, e foarte posibil ca acest obicei sa fi scapt de sub control.

    Psihologii si specialistii in neurostiinte vorbesc de multi ani despre efectul de “zombizare” pe care il au stimulii vizuali puternici produsi de televizor sau tableta asupra creierului fragil si in dezvoltare al copilului mic. Dincolo de orice, televizorul si, mai nou, tableta, produc placere, ceea ce are ca rezultat eliberarea de catre creier a endorfinelor care, asemeni substantelor opiacee, conduce la adictie. Asa numitul efect de zombie se vede la copii mici in special in felul in care acestia ajung sau nu sa se implice in activitati fara stimuli puternici. Tot mai multi educatori vorbesc despre lipsa de concentrare a prescolarilor, despre incapacitatea acestora de implicare in activitati pe termen lung, despre lipsa de rezistenta la frustrare.

    In cazul in care ai observat ca televizorul sau tableta trezesc in copilul tau iritabilitate, agresivitate, pasivitate excesiva in fata activitatilor cu un anumit grad de dificultate, este timpul sa luati masuri pentru a reduce timpul petrecut de copilul vostru in fata stimulilor puternici.

    In primul rand, daca simtiti ca nu puteti trece la un program complet fara televizor sau tableta, incercati ca macar prima parte a zilei sa fie dedicata jocului si activitatilor in aer liber. Un copil care isi incepe dimineata in fata televizorului sau tabletei, isi va pune creierul inca de dimineata pe un mod de operare pasiv, intrucat statul in fata ecranelor nu solicita acele parti din creier responsabile de creativitate, rezolvarea de probleme, concentrare. Asadar, daca va hotarati sa reduceti timpul la ecrane al copilului, incepeti cu prima parte a zilei.

    Felul in care veti comunica copilului decizia voastra va face diferenta intre reusita si esec. Nu uitati ca liderul acestui proces de tranzitie sunteti chiar voi. Daca voi veti fi 100% convinsi ca ceea ce faceti este corect si spre binele copilului, atunci hotararea voastra va da copilului siguranta si confortul de a va urma. Iata pe scurt, cum puteti conduce cu incredere si fermitate acest proces:
         
              Comunicati copilului, inca de seara, modul in care se va petrece a doua zi. Descrieti-i fiecare moment al zilei petrecut impreuna. Asigurati-l ca stiti ca ii va fi greu fara tableta sau televizor si explicati-i de ce este important sa reduceti timpul dedicat lor. Explicati-i ce se intampla cu creierul lui, asigurati-l ca veti face lucruri interesante impreuna si pregatiti-va emotional pentru multa revolta, pentru ca ea va exista.

    ·         In cazul in care copilul plange si se revolta, ramaneti alaturi de el si nu-l judecati. Asigurati-l in permanenta ca intelegeti prin ce trece, ca are tot dreptul de a fi revoltat, ca stiti ca ii este greu. Ramaneti insa fermi in decizia voastra. Mai presus de toate, nu uitati ca emotiile si nervii lui sunt doar ale lui. Nu va lasati contaminat de starea lui emotionala si ramaneti parintele lider de care are el nevoie.

    ·         Dati-i cat mai multe optiuni de joaca. Nimeni nu spune ca va fi usor pentru voi! Dimpotriva, tot acest proces de tranzitie va presupune multa energie si efort din partea voastra, multe scenarii de joaca, mult leadership. Partea buna este ca acesta va fi un timp petrecut cu sens, in care va veti reconecta cu copilul si increderea reciproca va creste.



  • Articole similare