• Ingrijirea inseamna si ingrijirea de sine. Cum sa spui stop procrastinarii in 2020




    Ianuarie este pentru toata lumea o luna mai grea. Pe langa faptul ca este intunecat si rece, venim dupa o perioada a stralucirii, bucuriei si caldurii petrecute in familie. Este luna in care ne intoarcem la job si simtim presiunea inceputului de an, intr-un moment in care majoritatea dintre noi ne simtim mai obositi decat in tot restul anului. Cu toata retorica din jur despre rezolutii si un An Nou in forta si energie, in realitate, este foarte greu sa ne mobilizam, in special pentru a finaliza sarcinile si obiectivele zilnice.

    Asadar, la inceput de 2020, in loc sa ne fixam obiective prea mari si cu bataie lunga, mai bine ne concentram pe finalizarea listei de sarcini zilnice. Astfel, 2020 poate fi momentul tau T0 impotriva procrastinarii, tragerii de timp, cyberloafing-ului (pierderea de vreme pe internet).

    Finalizarea lucrurilor pe care le ai de facut iti va da un sentiment de bine general si iti va intari increderea de sine, pentru ca, a duce lucrurile la bun sfarsit este, pana la urma, o forma de ingrijire personala. Pentru a reusi in acest demers, ai nevoie de o mica resetare mentala. Incepe prin a renunta la autovictimizarea de genul : « am atatea de facut ».



    Unul dintre motivele pentru care multi dintre noi nu reusim sa ne  finalizam sarcinile este pentru ca ne incarcam prea mult lista de obiective. Asadar, alegeti un singur lucru pe care l-ati tot amanat in ultima vreme si propuneti-va sa-l rezolvati in cursul zilei.

    Incepeti chiar din momentul in care ati intocmit lista de prioritati. Cine incepe imediat, fara amanare, are sanse mult mai mari sa si termine. Nu uita ca orice actiune, oricat de mica, este un pas in plus spre finalizare.

    O alta metoda eficienta in drumul spre finalizarea sarcinilor este de a lucra fara intrerupere calupuri mari de timp si de a-ti lua mici pauze drept recompensa. Astfel, vei respecta anumite predispozitii pe care le are creierul nostru, care are varfuri de activitate, urmate de perioade mai putin intense, astfel incat acesta balanseaza perioadele de timp cu focus mare, cu cele de relaxare.

    Drumul spre mai multa productivitate si mai putina procrastinare trebuie sa fie presarat si cu multa iertare de sine. Cu cat te vei invinovati mai putin, cu atat vei reusi sa treci mai repede la actiune. De asemenea, incepe prin a intelege adevaratul motiv pentru care amani un anumit lucru. Este din cauza fricii de esec ? Este pentru ca……Incearca sa faci acest exercitiu de introspectie care iti va revela anumite lucruri despre tine, pe care ai refuzat prea mult timp sa le privesti drept in fata.

  • Articole similare