• Cum sa economisesti mai multi bani in fiecare luna



    Sa ai o rezerva financiara este o dorinta cat se poate de legitima si de binevenita. Te poate salva intr-o situatie de urgenta sau poate fi extrem de binevenita atunci cand vrei sa te bucuri de o vacanta mai spectaculoasa ori chiar de o achizitie consistenta. Iti propui sa faci acest lucru in fiecare luna insa, cumva, tot nu reusesti sa iti respecti planul. Iata cateva ponturi care te vor ajuta sa fii mai constanta in disciplina financiara si sa reusesti sa pui deoparte bani in fiecare luna.

    In primul rand, ai nevoie de o estimare exacta a bugetului tau, atat in ceea ce priveste veniturile, cat si cheltuielile. Scrie pe o foaie sau intr-un tabel excel fiecare suma de bani pe care o castigi si, cat mai exact posibil, tot ce cheltuiesti. Poate parea dificil sa tii evidenta fiecarei sume pe care o scoti din buzunar, insa, daca iti impui acest lucru, el va deveni o obisnuinta. Daca nu ai timp sa notezi zilnic, pastreaza toate bonurile de cumparaturi si trece in tabel sumele respectiva o data pe saptamana. La sfarsitul lunii, analizeaza sumele cheltuite si iti vei da seama pe ce se duc banii tai. S-ar putea sa constati, de exemplu, ca mesele de pranz la birou sunt mai costisitoare decat iti imaginai si ca ar putea fi o varianta mult mai sanatoasa si mai viabila economic sa iti pregatesti mancarea de acasa si sa o pui la pachet. Daca reusesti acest lucru macar de doua-trei ori pe saptamana, pune deoparte sumele economisite. La sfaritul lunii urmatoare, vei constata ca se aduna o suma destul de mare, pe care o poti transfera in contul de economii.

    La fel procedeaza si cu aplicatiile la care ai abonament. Indiferent daca vorbim de muzica, filme, publicatii online sau aplicatii de fitness, ele par inofensive din punct de vedere financiar la inceput, pentru ca sunt, aparent, destul de ieftine. Insa, atunci cand faci suma totala a acestor abonamente, rezultatul s-ar putea sa te surprinda. Fa o evaluare sincera si pastreaza-le doar pe cele pe care chiar le folosesti in mod constant. Banii cheltuiti pe celelalte pot trece de la categoria ”risipa” la categoria ”economii”.

  • Articole similare