• 11 lucruri fascinante despre albine



    Harnice si mereu in cautare de flori cu miresme interesante, albinele reprezinta unele dintre cele mai interesante vietati de pe Terra. Le datoram nu doar polenizarea si mierea delicioasa, ci si capacitatea de a stabiliza si a ajuta la dezvoltarea unor ecosisteme intregi. Iata cateva lucruri absolut fascinante despre aceste insecte:

    ·         Toate albinele ”muncitoare”, adica acelea care culeg polenul din flori, sunt de gen feminin.
    ·    In timpul vietii sale, o albina produce, in total, aproximativ o lingurita de miere (adică 5 grame). Aroma mierii este determinata de tipul de floare din care albinele culeg nectarul.

    ·         In lume, exista aproximativ 20.000 de specii de albine. Acestea se regasesc pe toate continentele, cu exceptia Antarcticii.

    ·         Pentru a produce o jumatate de kilogram de miere, este necesar nectarul provenit de la doua milioane de flori.

    ·         Creierul unei albine are o dimensiune comparabila cu cea a unei seminte de susan. Cu toate acestea, albinele pot face operatiuni complexe,cum ar fi aprecierea exacta a distantelor pe care le parcurg.

    ·         Matca (regina albinelor) poate sa traiasca pana la cinci ani si singura ei misiune este sa depuna oua. In timpul lunilor de vara, ea depune pana la 2500 de oua pe zi. Cele fertilizate devin albine de sex feminin, iar din cele nefertilizate se dezvolta trantorii, adica masculii. O albina obisnuita traieste, in medie, doar sase saptamani.

    ·         Albina este singura insecta care produce un aliment consumat de catre oameni.

    ·         Atunci cand o albina descopera o sursa buna pentru a extrage nectar, ea se intoarce la stup si le arata si celorlalte albine drumul catre respectiva sursa, printr-un fel de ”dans” specific.

    ·         Bazaitul” albinelor este, de fapt, zgomotul produs de aripile acestora, care se misca cu o viteza impresionanta: peste 11.000 de batai din aripi pe minut.

    ·         Daca matca unei colonii moare, celelalte albine vor alege o larva pe care o vor hrani cu o alimentatie speciala, pentru a o ajuta sa se transforme intr-o noua matca fertila.

  • Articole similare