• Cum rezistam mental si fizic in casa o perioada lunga de timp



    #stamincasa este in acest moment singurul lucru pe care il putem controla cu adevarat pentru a evita infectarea cu noul coronavirus. A sta insa in casa, dupa ce toata viata ai fost un om liber, iar programul tau zilnic era plin de intalniri cu oamenii, de iesiri la restaurant, in parc, in librarii, la cinema, teatru sau film, vine la pachet si cu foarte multa anxietate. 

    De aceea este important ca programul nostru zilnic sa continue sa fie unul cat mai aproape de cel real, chiar daca ni-l desfasuram in casa.

    Asadar, dimineata incearca pe cat de mult posibil sa te trezesti la aceeasi ora ca in timpul unei saptamani normale. Dupa inviorare si mic dejun, imbraca-te cu haine care ti-ar permite oricand sa iesi din casa. Nu uita nici de machiaj sau parfum. Respecta cat mai mult ritualul unei zile obisnuite, iar acest lucru iti va da dintr-o data mult sens.

    Daca lucrezi de acasa, nu procrastina si nu incerca sa schimbi prea mult programul pe care l-ai fi avut la birou. Pastreaza legatura cu colegii online sau prin telefon. Pentru foarte multe dintre persoanele care lucreaza de acasa, lipsa contactului cu colegii duce in timp la un anumit tip de blazare. Sociologii si psihologii vorbesc chiar de o curba descendenta a creativitatii in cazul persoanelor care lucreaza de acasa, pe fondul lipsei de contact cu egalii, care le-ar crea ingredientele pentru mai multa creativitate si competitivitate. De aceea, chiar daca organizatia din care faci parte nu are inca niste practici clare si coerente in privinta lucrului de acasa, fii tu cel care propune intalniri regulate, chiar daca in online.

    Un alt mod de a rezista blazarii este de a face ceea ce iti place. Identifica un set de 4-5 activitati care iti fac cu adevarat placere si ofera-ti zilnic o doza de bucurie. Ca este vorba de ascultat muzica, baut cafea, mancat ceva dulce sau vizionat un film, aceste activitati iti vor ridica mult moralul.

    Nu te izola. Cel mai important lucru in aceasta perioada este sa ramanem impreuna, chiar daca despartiti. Telefoneaza, fa video-call-uri pe whatsapp, trimite mesaje familiei extinse sau prietenilor.

    Invata lucruri noi daca ai suficient timp liber. Daca lucrul de acasa nu te-a acaparat in intregime, incearca sa-ti cultivi o pasiune mai veche, sa inveti o limba straina noua, sa iti imbunatatesti performantele intr-un domeniu pe care ai inceput sa-l studiezi dar l-ai abandonat.

    Nu in ultimul rand, nu uita ca nimic nu este permanent. Vom trece si peste asta, chiar daca schimbati. Aceasta experienta cu siguranta ne va revela noi lucruri despre noi si despre capacitatea noastra de a iesi triumfatori.

  • Articole similare